https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nektere-zeme-eu-vcetne-cr-nefinancuji-vyvoj-alternativ-k-testovani-na-zviratech-prestoze-by-mely
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Některé země EU včetně ČR nefinancují vývoj alternativ k testování na zvířatech. Přestože by měly

11.2.2014 01:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každý rok se v EU použije k testům více než 11 milionů zvířat
Každý rok se v EU použije k testům více než 11 milionů zvířat
Alternativní metody k testům na zvířatech jsou v EU financovány jen velmi málo. A to i přesto, že podle nové evropské směrnice mají členské země povinnost tyto metody podporovat. Ve svém průzkumu to zjistila to Evropská koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE), která sdružuje 26 organizací na ochranu zvířat z celé Evropy.
 

Finanční prostředky na vývoj a schvalování alternativních metod vyčlenilo pouze sedm zemí v EU. Česká republika mezi nimi není. Ta v roce 2013 ani v předchozích letech nepodpořila tuto oblast žádnou částkou.

Průzkum byl proveden loni v červnu členskými organizacemi ECEAE. Vládní orgány v něm měly specifikovat, jakou finanční podporu poskytly na vývoj alternativních metod v letech 2010 - 2013.

Na dotazy ECEAE odpověděla pouze polovina zemí EU. Z těchto zemí uvedlo, že vývoj alternativ finančně podporují, pouhých sedm. A to Rakousko, Belgie, Dánsko, Finsko, Německo, Švédsko a Velká Británie. V loňském roce byly v těchto zemích alternativní metody podpořeny celkem 18,7 miliony EUR. Nejvíce finančních prostředků poskytla Velká Británie – přes 11 milionů EUR. Ochránci zvířat oceňují, že se v Rakousku, Dánsku, Finsku a Velké Británii po zavedení nové směrnice podpora alternativ zvýšila.

Ostatní země, které se vyjádřily, mezi nimi i ČR, žádné finanční prostředky v roce 2013 ani v předchozích letech na alternativy nevyčlenily.

„Považujeme za skandální, že předchozí vláda ČR nepovažovala za nutné podporovat alternativní metody, které mohou odstranit zbytečné utrpení tzv. laboratorních zvířat. Nejenže vláda neposkytla na vývoj alternativ žádné finanční prostředky, ale ani jejich propagace nebyla dostatečná. Dle vyjádření vlády došlo pouze k ustanovení kontaktního místa. To je velmi málo,“ komentuje výsledky průzkumu Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat, která v ČR zastupuje ECEAE.

Většina států tak nesplňuje požadavky vyplývající z nové směrnice EU o pokusech na zvířatech. Ta vstoupila v platnost na začátku roku 2013. „Jsme zklamáni tím, že členské státy patrně ještě nepochopily skutečnost, že nová směrnice EU po nich vyžaduje, aby aktivně přispívaly na vývoj metod, které nahradí zvířata při testování," uvádí Michelle Thew, výkonná ředitelka ECEAE. Každý rok se podle ní v EU použije k testům více než 11 milionů zvířat. „Pokud s tím členské státy něco neudělají, tak se nic nezmění," dodává Michelle Thew.

Koalice proto vyzývá Evropskou komisi, aby se zajímala a kontrolovala, na co a zda vůbec jednotlivé státy přispívají. A v případě neplnění této povinnosti udělila sankce.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist