https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecka-elektrarna-po-blokade-aktivistu-obnovila-plny-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německá elektrárna po blokádě aktivistů obnovila plný provoz

17.5.2016 08:10 | BERLÍN (ČTK)
Čtyřdenních demonstrací se podle organizátorů účastnilo asi 3500 lidí. Akce měla podle aktivistů upozornit na neudržitelnost uhelné energetiky a měla přispět k tomu, aby se Německo od využívání hnědého uhlí odvrátilo
Čtyřdenních demonstrací se podle organizátorů účastnilo asi 3500 lidí. Akce měla podle aktivistů upozornit na neudržitelnost uhelné energetiky a měla přispět k tomu, aby se Německo od využívání hnědého uhlí odvrátilo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Elektrárna Schwarze Pumpe v Lužici na východě Německa obnovila plný provoz poté, co do ní o víkendu blokovali dodávky uhlí ekologičtí aktivisté. Informovala o tom společnost Vattenfall, která elektrárnu provozuje a od níž ji převezme český Energetický a průmyslový holding (EPH). Státní zastupitelství v Chotěbuzi oznámilo, že kvůli demonstracím u elektrárny a v povrchovém dolu Welzow-Jih nezahájí proti aktivistům trestní stíhání.
 

Aktivisté o víkendu zablokovali koleje vedoucí do areálu elektrárny a tím přerušili její zásobování. Vattenfall musel snížit výkon zařízení na 20 procent, po ukončení demonstrace se vrátil k plnému provozu. Rozsah hospodářských ztrát společnost nezveřejnila.

Demonstranti v sobotu pronikli také do areálu elektrárny, policie jich 120 zadržela, ale v neděli byli všichni propuštěni. Část demonstrantů rovněž pronikla do hnědouhelného dolu Welzow-Jih, kde obsadili velkorypadlo. Důl v době demonstrace zastavil provoz, policie tam ale proti protestujícím nezasáhla.

Čtyřdenních demonstrací se podle organizátorů účastnilo asi 3500 lidí. Akce měla podle aktivistů upozornit na neudržitelnost uhelné energetiky a měla přispět k tomu, aby se Německo od využívání hnědého uhlí odvrátilo.

Německá vláda už dříve rozhodla o odstavení jaderných elektráren do roku 2022, význam uhlí v energetice by se měl také postupně snižovat. Nahradit je mají obnovitelné zdroje, které se loni podílely z 30 procent na celkové výrobě elektřiny v zemi. V roce 2035 by měly pokrývat 60 procent německé spotřeby, do roku 2050 by to mělo být 80 procent.

Konsorcium tvořené holdingem EPH a jeho finančním partnerem, společností PPF Investments, se v dubnu dohodlo, že koupí německé aktivity Vattenfallu, které zahrnují doly Welzow-Jih, Jänschwalde, Nochten a Reichwalde, elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok elektrárny Lippendorf. Akvizice podléhá schválení ze strany švédské vlády a další obvyklé regulaci. Dokončení transakce se očekává ve třetím čtvrtletí letošního roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist