https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecko-zcela-zakazalo-prumyslove-frakovani-v-mensich-hloubkach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německo zcela zakázalo průmyslové frakování v menších hloubkách

24.6.2016 12:49 | PRAHA (ČTK)
Při frakování se do hlubokých hornin, zejména břidlic, pod tlakem vhání upravená voda s pískem, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn.
Při frakování se do hlubokých hornin, zejména břidlic, pod tlakem vhání upravená voda s pískem, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn.
Německo zcela zakázalo průmyslovou těžbu břidlicového plynu v hloubkách menších než 3000 metrů. Příslušný návrh zákona, podle něhož bude frakování, neboli hydraulické štěpení, zakázané nejméně do roku 2021, dnes jasně schválil Spolkový sněm. Ten také zpřísnil podmínky pro hloubkové frakování, které Německo již desítky let využívá.
 

Při frakování se do hlubokých hornin, zejména břidlic, pod tlakem vhání upravená voda s pískem, což horninu rozbíjí a z trhlin pak proudí potrubím zpět ropa či plyn. Metoda se hojně využívá zejména ve Spojených státech, Evropa je k ní výrazně opatrnější, zejména kvůli obavám z možných ekologických dopadů.

V Německu, které dosud takzvané nekonvenční frakování na spolkové úrovni jasně neregulovalo, se o návrhu zákona debatovalo dlouhé měsíce. K jeho schválení nakonec přispěl i tlak firem, které chtěly investovat do průzkumných vrtů, což by bez jasné zákonné úpravy mohlo přinést problémy.

Schválená norma počítá s prakticky úplným zákazem nekonvenčního frakování, tedy hydraulického štěpení v hloubkách menších než 3000 metrů. Jedinou možnou výjimkou je čtveřice pokusných vrtů pro vědce, s nimiž by ale musely souhlasit příslušné zemské vlády. Komerční využití této metody bude nejméně do roku 2021 zcela zakázáno, poté záležitost znovu posoudí parlament.

Takzvané konvenční frakování, tedy hydraulické štěpení v hloubkách větších než 3000 metrů je nadále povoleno, zpřísnila se jen jeho úprava s ohledem ochranu vodních zdrojů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

25.6.2016 17:10
Všichni v EU nedělají nic jiného, než pořád zdražují energii občanům a průmyslu.
Jak dlouho si myslí, že to bude fungovat? Už teď je energie v EU 3x dražší než v USA.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist