https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-hamburg-prechazi-na-zelene-uradovani-a-prestane-kupovat-kavove-kapsle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý Hamburk přechází na zelené úřadování - a přestane kupovat kávové kapsle

19.2.2016 10:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hamburg přestává kupovat věci na jedno použití.
Hamburg přestává kupovat věci na jedno použití.
Foto | baden03 / Flickr
Německý Hamburk v lednu tohoto roku vydal dokument, kterým zavádí principy tzv. zeleného úřadování. Kromě jiného se za obecní peníze nesmí nakupovat produkty na jedno použití. Mezi zapovězené věci patří plastové nádobí a příbory na jedno použití, ale také kapslové kávovary.
 
"Kapsle pro kávovary se nedají snadno recyklovat, obsahují totiž směs plastů a hliníku," vysvětluje pro BBC Jan Dube z hamburkského odboru pro životní prostředí a energii, proč se na černou listinu dostaly kávové kapsle. Dalším důvodem je množství odpadu, které je s kapslemi spojeno. "Šest gramů kávy je zabaleno v obalu, který váží tři gramy. To je věc, kterou za peníze daňových poplatníků prostě nemůžeme kupovat."

Pravidla zeleného úřadování byly přijaty letos v lednu. 149stránkový dokument přináší řadu ekologicky šetrných opatření, která jsou závazná pro všechny organizace, které spadají pod hamburskou radnici. Hamburk je druhé největší německé město. A je si své velikosti vědomo. Hamburský radní pro životní prostředí Jens Kerstan říká, že zavedení zeleného úřadování je jen součást většího posunu. "Vysíláme tím signál. Naše nákupní síla je několik milionů euro ročně. Chceme co nejméně nakupovat produkty, které s sebou nesou zbytečnou environmentální zátěž."


Proč jsou špatně kapslové kávovary? Přečtěte si článek Zcela osobní hate proti kapslovým kávovarům a oslava vaření kávy bez odpadů

Dokument výslovně zapovídá nákup věcí, které generují zbytečný odpad. Kromě zmíněných kávových kapslí jde o balenou vodu a pivo, plastové talíře a příbory. Dokument dále předepisuje při úklidu nepoužívat prostředky, které jsou na bázi chlóru nebo osvěžovače vzduchu. Hamburkská radnice dále nabádá své zaměstnance, aby pro cestování využívali místo osobních aut veřejnou dopravu.

Jestli kávu, tak bez odpadu, vzkazuje Hamburg.
Jestli kávu, tak bez odpadu, vzkazuje Hamburg.

Smyslem zeleného úřadování je neutrácet veřejné peníze za služby a produkty, které zbytečně generují odpady či jinak zatěžují životní prostředí. Podle francouzského deníku Le Monde byla opatření zeleného úřadování přijata díky silné pozici místních Zelených.

Principy zeleného úřadování nejsou žádnou novinkou, zpracované podklady jsou připraveny i pro české úřady a firmy na webu zeleneuradovani.cz. Podle Renaty Plackové, která se u nás prosazování zeleného úřadování věnuje, je v zeleném úřadování na tom nejlépe město Opava. Další příklady měst, která zavedla zelené úřadování, je možné nalézt na serveru Veronica.


Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist