https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nenasytna-evropa-je-stale-silne-zavisla-na-dovozech-surovin-tvrdi-eea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nenasytná Evropa je stále silně závislá na dovozech surovin, tvrdí EEA

2.7.2012 02:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Průměrná hrubá roční spotřeba materiálů se blíží patnácti tunám na jednu osobu. Část této masy se v ekonomice přemění na ‚věci‛, část se promění v odpady a emise.
Průměrná hrubá roční spotřeba materiálů se blíží patnácti tunám na jednu osobu. Část této masy se v ekonomice přemění na ‚věci‛, část se promění v odpady a emise.
Foto | B Tal / Flickr
S rozmachem mezinárodního obchodu se evropský model spotřeby a produkce podílí na ničení ekosystémů a poškozuje lidské zdraví daleko za hranicemi EU, stojí ve zprávě nazvané „Materiální zdroje a odpady“ Evropské agentury pro životní prostředí (European Environment Agency, EEA). Evropa je přitom silně závislá na dovozu surovin, píše server ClickGreen.com.
 

„Neudržitelné využívání zdrojů je skutečně globální problém a evropská ‚nenasytná‛ poptávka po surovinách je cítit po celém světě,“ prohlašuje Jacqueline McGladeová, výkonná ředitelka EEA. „Evropská unie by si ale měla uvědomit, že s rostoucími nároky na zásoby omezených zdrojů by mělo přijít i efektivnější využívání materiálů a odpadů.“ Evropský dovoz surovin v roce 2011 činil 1600 milionů tun, tedy asi 3,2 tuny na obyvatele. Drtivou část z tohoto množství tvoří paliva.

Průměrná hrubá roční spotřeba materiálů se blíží patnácti tunám na jednu osobu. Část této masy se v ekonomice přemění na ‚věci‛, část se promění v odpady a emise. Podle šestého pilíře environmentálního akčního programu z roku 2002 se EU měla stát „ekonomikou pracující se zdroji nejefektivněji na světě“, která by rovněž s důrazem na dlouhodobou udržitelnost snižovala množství generovaných odpadů. Ze zprávy vyplývá, že tento plán byl naplněn jen z malé části.

Zpráva dále reaguje na stávající desetiletý strategický plán rozvoje, který běží od roku 2010. Jeho hlavní cíle – oživit úsilí o konkurenceschopnou ekonomiku, která bude zajišťovat vysoký standard života obyvatel, ale s nižšími dopady na životní prostředí – jsou totiž podle této zprávy nedosažitelné. Pokud se tedy neodehrají patřičné výrazné změny v uspořádání modelu produkce a spotřeby celé EU.

I když je prý patrný pokrok v technologii zpracování odpadů, pořád ještě evropská ekonomika generuje na obyvatele ročně pět tun odpadů, včetně těch nebezpečných. Na jednoho obyvatele připadá asi půl tuny komunálního odpadu ročně. V poslední době došlo k mírnému omezení produkce odpadu, které zřejmě souvisí s ekonomickou krizí.

Každopádně odpadové hospodářství EU se zlepšuje. Oproti roku 1995, kdy se recyklovalo nebo kompostovalo okolo 17 procent komunálního odpadu, v roce 2010 se v zemích EU, Norsku a Švýcarsku zvedla míra recyklace na 38 procent. A průměru 60 procent všech obalů je recyklováno.

EU by se ráda stala ‚recyklující‛ společností. Recyklace coby součást zelené ekonomiky přináší jak lepší využívání zdrojů a jistotu dodávek surovin, ale také může ekonomice dodat jisté množství cenných surovin. V současnosti recyklace pokrývá velký podíl evropské spotřeby papíru a lepenky nebo oceli a železa. Zato dodávky recyklované mědi, betonu nebo plastů jsou pod 10 procenty.

Zpráva mezi benefity dobrého recyklačního hospodářství uvádí nejen naplnění schválené legislativy, ale i lepší využívání materiálů, které neskončí na skládce, ale znovu se použijí. Ušetří se tím emise skleníkových plynů, vytvoří nová pracovní místa. Mezi roky 2000 a 2007 narostl počet zaměstnání v recyklační oblasti o 45 procent.


reklama

 
Další informace |
Článek byl publikován 7. 6. 2012 na serveru ClickGreen.com pod názvem „Europe now imports a third of its resources to match demand“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist