https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/netopyri-noc-letos-prilaka-navstevniky-do-dolu-jeronym-i-na-becov
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Netopýří noc letos přiláká návštěvníky do dolu Jeroným i na Bečov

24.8.2017 02:00 | BEČOV N.T. (ČTK)
Hlavním lákadlem obou večerů budou ukázky praktického pozorování netopýrů a jejich odchyt do sítí. "S pomocí speciálního ultrazvukového detektoru nahlédneme do světa lidskému uchu neslyšitelných signálů, kterými se tito noční tvorové dorozumívají," uvedl Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les./ ilustrační foto
Hlavním lákadlem obou večerů budou ukázky praktického pozorování netopýrů a jejich odchyt do sítí. "S pomocí speciálního ultrazvukového detektoru nahlédneme do světa lidskému uchu neslyšitelných signálů, kterými se tito noční tvorové dorozumívají," uvedl Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les./ ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V prvních zářijových dnech budou mít lidé možnost přihlížet odchytu netopýrů v dole Jeroným na Sokolovsku a v areálu hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Takzvané netopýří noci pořádá Správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Tradiční putovní akce přiblíží lidem život záhadami a mnoha mýty opředených nočních lovců, informovala za organizátory v tiskové zprávě Jana Rolková.
 

Hlavním lákadlem obou večerů budou ukázky praktického pozorování netopýrů a jejich odchyt do sítí. "S pomocí speciálního ultrazvukového detektoru nahlédneme do světa lidskému uchu neslyšitelných signálů, kterými se tito noční tvorové dorozumívají," uvedl Přemysl Tájek ze Správy CHKO Slavkovský les. Návštěvníci si budou moci zblízka prohlédnout odchycené v sítích, než je odborníci označí kroužkováním a znovu vypustí do volné přírody.

Ve středověkém dole Jeroným, který je jednou z nejvýznamnějších netopýřích lokalit v západních Čechách, začne program 1. září mimořádnými večerními prohlídkami. Následovat budou ve 20 hodin dvě přednášky, o dolu Jeroným a nových objevech v něm o životě netopýrů. "Zhruba po 21. hodině očekáváme, že ukážeme již první odchycené netopýry, chytat se ale bude po celou noc až do brzkých ranních hodin. Přestože úspěšnost odchytu závisí do značné míry na počasí, akce se bude konat za každého počasí," doplnil Tájek.

O den později je naplánována netopýří noc v Bečově nad Teplou. Tam bude od 18 hodin připraven doprovodný program v podobě výstavy nebo kreativních dílen pro děti Současně bude možné v rámci mimořádných prohlídek navštívit běžně nepřístupné podzemní prostory hradu a zámku, kde zimují netopýři. I v Bečově bude pro posluchače připravena přednáška o biologii a životních zvycích netopýrů.

Vstup na obě akce je zdarma. Organizátoři návštěvníkům doporučují vzít si s sebou baterku a teplé oblečení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist