https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nigerijske-pobrezi-pokryla-ropa-nase-neni-tvrdi-shell
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřNigerijské pobřeží pokryla ropa. Naše není, tvrdí Shell

5.1.2012 03:00 | PRAHA (Ecomonitor)
Na konci roku pokrylo nigerijské pobřeží vrstva ropy. Místní obyvatelé tvrdí, že znečištění pochází z ropné plošiny Bonga společnosti Shell. Na ní totiž v prosinci došlo k nehodě, kvůli které došlo k největšímu úniku ropy v regionu za posledních třináct let. Podle serveru msnbc společnost Shell tvrdí, že ropa na pobřeží nepochází z jejího vrtu. To je vcelku možné, v oblasti jsou úniky ropy na denním pořádku, je však těžké zjistit, která společnost je za ně odpovědná.
 

Podle Shellu ropa na pobřeží nepochází z úniku z její plošiny. Společnost nasadila pět lodí, které měly ropnou skvrnu v moři rozptýlit a zabránit tak tomu, aby se ropa dostala na pobřeží. Plošina Bonga je 120 km od pobřeží a má produkci 200 tisíc barelů denně. Těžba ropy byla po úniku ropy přerušena 20. prosince.

„Když se ropa na pobřeží objevila, volali jsme do Shellu, aby přijeli znečištění odstranit. Nikdo se neobjevil. Tak jsme se pustili do čištění sami,“ říká Jacob Ajuju, náčelník pobřežní vesnice Orobiri a ukazuje na kbelíky a kanystry plné ropy. Vesničané proti přístupu Shellu protestují.

„Jsme přesvědčeni, že ropa na pláži nepochází z naší plošiny Bonga. Každý den od úniku jsme udělali velký pokrok v rozpuštění skvrny, která z plošiny unikla,“ říká mluvčí společnosti Shell Precious Okolobo. „Ropa na pobřeží není podle věku, barvy a konzistence z našeho vrtu. Odebrali jsme si vzorky, abychom mohli podat důkaz, že tomu tak je,“ dodává. Podle něho může ropa pocházet z ropného úniku jiné společnosti, pravděpodobně z lodi.

V oblasti působí několik ropných firem a úniky ropy jsou zde časté a je těžké odhalit, kdo je za jaké znečištění pobřeží zodpovědný. Úniky ropy jsou běžné i z ropovodu Shellu vedoucím deltou řeky Niger. Podle Shellu za nimi ale stojí sabotáže a krádeže ropy. Zatímco pověst společnosti BP kvůli úniku ropy v Mexickém zálivu značně utrpěla, úniky ropy v Nigérii zpravidla nikdo kromě místních lidí nezaznamená.

Nigérie produkuje přes dva miliony barelů ropy denně, ale kvůli chybějícím technologiím ji jen vyváží. Benzín a naftu pak musí dovážet.

Článek byl uveřejněn na serveru msnbc 1.1.2012 pod názvem Coastal villages in Nigeria protest as crude oil washes ashore


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist