https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nku-na-skladky-putuje-prilis-mnoho-bioodpadu-hrozi-sankce-od-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NKÚ: Na skládkách je příliš mnoho bioodpadu, hrozí sankce od EU

18.5.2011 15:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Není tu toho biologicky rozložitelného odpadu příliš mnoho?
Není tu toho biologicky rozložitelného odpadu příliš mnoho?
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) kontroloval, jak se plní opatření v oblasti nakládání s odpady. Od roku 2003 putuje na skládky více biologicky odbouratelného odpadu, než kolik připouští evropská směrnice. NKÚ také zjistil, že ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí nesledovaly skutečné využití odpadářských zařízení postavených z dotací.
 

Podle nálezu ministerstvo životního prostředí neaktualizovalo Plán odpadového hospodářství a neupravilo jeho cíle tak, aby byly v souladu s evropskou legislativou. Podle NKÚ představují největší problém biologicky rozložitelné komunální odpady. Na skládky se jich od roku 2003 ukládalo více, než bylo stanoveno evropskou směrnice. Množství ukládaných biologicky rozložitelných komunálních odpadů postupně narůstá. V důsledku toho se Česká republika vystavuje riziku sankcí ze strany Evropské komise. Jak uvádí NKÚ, vývoj a současný stav v této oblasti nasvědčuje tomu, že nemusí být splněn ani cíl stanovený směrnicí pro rok 2013.

NKÚ dále zkontroloval přínos projektů zaměřených na odpady, financovaných z prostředků ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí. V letech 2003–2007 vynaložily ministerstvo a fond ze státních prostředků a fondů Evropské unie cca 3,4 miliardy Kč. NKÚ kontrolovaným institucím vytýká, že nevyhodnotily přínosy podpory ke zlepšení stavu odpadového hospodářství a vliv této podpory na plnění cílů Plánu odpadového hospodářství.

V rámci Operačního programu Životní prostředí bylo na zkvalitnění nakládání s odpady v letech 2007–2013 alokováno cca 15 miliard Kč. Ministerstvo ani fond nesledovaly skutečné využití zařízení pořízených z tohoto programu a nemají od ukončení realizace akcí žádné informace o provozu a využití vybudovaných zařízení. Ve dvou konkrétních případech trvá tento stav již 2,5 roku. NKÚ také upozornil na to, že pravidla pro příjemce podpory se v průběhu realizace programu často měnila, byla nejasná a nepřehledná.

Kontrola u konkrétních příjemců podpory pak v jednom případě odhalila rozpočtovou nekázeň ve výši bezmála 40 milionů Kč.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist