https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nocni-osvetleni-mest-zpusobuje-ze-jsou-kosi-drive-dospeli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Noční osvětlení měst způsobuje, že jsou kosi dříve dospělí

15.2.2013 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Městské osvětlení u kosů posouvá jejich přirozené biorytmy.
Městské osvětlení u kosů posouvá jejich přirozené biorytmy.
Světlo z pouličních lamp, semafory a světlo proudící z oken našich domovů vytlačuje tmu z města. Nedostatek temna v noci má samozřejmě dopady na rostliny, zvířata a lidi. Vědci například zdokumentovali, jaké dopady má noční světlo na kosy černé. Závěr ornitologů je, že městské osvětlení u kosů posouvá jejich přirozené biorytmy. Ptáci žijící v osvětlených oblastech jsou dříve sexuálně vyzrálí než jejich kolegové z venkova. Také zpívat ráno začínají dříve a dříve pelichají.
 

Pro mnoho druhů zvířat je sezónní proměna v délce dne jedním ze zásadních signálů, které od prostředí dostávají a které pomáhají řídit jejich rytmy. A to nejen ty denní (tj. kdy je čas se probudit a kdy je čas jít spát), ale i ty sezónní (tj. kdy je čas se začít pářit). Lidé toto ostatně moc dobře vědí a manipulaci se dobou osvětlení využívají pro zvýšení snášek u nosnic ve velkochovech.

Výzkumníci z Institutu Max Planck pro ornitologii v německém Radolfzellu se zaměřili na zvířata, vystavená silnému městskému osvětlení. Několik odchycených městských kosů černých vybavili měřičem světla, aby zjistili, jakému světlu jsou tito ptáci přes nos vystaveni.

Měřiče nezaznamenaly žádné extrémní hodnoty. „Intenzita světla byla vlastně velmi nízká, okolo 0,2 luxu. To je tak jedna třicetina toho, co září z běžné pouliční lampy,“ komentuje data Jesko Partecke.

Ale přestože se kosi pohybují v prostředí jen s takovou to nízkou mírou osvětlení, i tak to narušuje jejich dospívání. Světlo a něj navázána produkce hormonů způsobují, že sexuálně ptáci dozrávají dříve.

Vědci vystavili ptáky chycené ve volné přírodě i ve městech osvětlení o intenzitě 0,3 luxu po dobu deseti měsíců. „Výsledek nás ohromil,“ říká Partecke. „Pohlavní ústrojí ptáků vystavených světlu bylo zralé zhruba o měsíc dřív než u ptáků, kteří měli v noci tmu.“ Vědci také měřili hladinu testosteronu: ptáci vystavení světlu začali tento hormon produkovat dříve. Světlu vystavení ptáci také začínali ráno zpívat dříve, a to o hodinu.

„Z těchto poznatků lze odvodit, že ptáci vystavení nočnímu světlu, jsou zpravidla schopni začít se rozmnožovat dříve než ptáci, kteří mají v noci tmu,“ říká Partecke. Druhou stranou mince je to, že jejich rozmnožovací sezona také dříve skončí. „Noční osvětlení měst může u těchto ptáků vést k dramatickým změnám v jejich sezónních biorytmech.“


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist