https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norsky-statoil-zvysi-investice-do-obnovitelnych-zdroju-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Norský Statoil zvýší investice do obnovitelných zdrojů energie

8.3.2017 10:10 | HOUSTON (ČTK)
Jednoho dne nastane vrchol poptávky po ropě," řekl šéf Statoilu. "Je tady debata o tom, kdy se to stane. Různé scénáře podle Saetra umísťují termín vrcholu růstu poptávky do období mezi polovinou 20. let 21. století a 30. léty.
Jednoho dne nastane vrchol poptávky po ropě," řekl šéf Statoilu. "Je tady debata o tom, kdy se to stane. Různé scénáře podle Saetra umísťují termín vrcholu růstu poptávky do období mezi polovinou 20. let 21. století a 30. léty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Norská ropná společnost Statoil plánuje do roku 2030 zvýšit investice do obnovitelných zdrojů energie na 15 až 20 procent svých celkových výdajů. V současné době tento podíl činí pět procent. Zájem firmy zvýšit napojení na alternativu k fosilním palivům ovlivnil názor, že poptávka po ropě dosáhne jednou vrcholu. Na energetické konferenci CERAWeek to listu The Wall Street Journal (WSJ) řekl šéf Statoilu Eldar Saetre.
 

"Jednoho dne nastane vrchol poptávky po ropě," řekl šéf Statoilu. "Je tady debata o tom, kdy se to stane. V jednu chvíli to začne být podnikání v útlumu," dodal. Různé scénáře podle Saetra umísťují termín vrcholu růstu poptávky do období mezi polovinou 20. let 21. století a 30. léty.

Motivací investic do alternativních zdrojů energie je dlouhodobé znepokojení z dalšího vývoje poptávky po ropě a zemním plynu, toto podnikání ale také může poskytnout ochranu před nestabilitou v podnikání s ropou a plynem, které silně závisí na vývoji cen těchto komodit, dodal Saetre. Tento způsob ochrany před cyklickým růstem a poklesem cen je zvláště důležitý pro firmy jako je Statoil, které se výrazně zaměřují na těžbu ropy a plynu, takže jsou více náchylné na výkyvy cen než řada jiných velkých hráčů, kteří mají také významné aktivity v oblasti zpracování ropy či provozování produktovodů.

"Jako těžební společnost jsme zcela vystaveni cenám ropy a plynu a musíme žít s tím, co nám dává prostředí komodit," uvedl Saetre. V těžkých časech je podle něj pro firmu důležité mít takové aktivity, které jsou nezávislé na vývoji cen ropy a plynu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist