https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-hypoteza-starovekou-reckou-olympii-znicilo-tsunami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová hypotéza: Starověkou řeckou Olympii zničilo tsunami

26.7.2011 02:00 | MAINZ (Ekolist.cz)
Současný pohled na místo, kde stávalo město Olympia a které bylo zasaženo několika vlnami tsunami.
Současný pohled na místo, kde stávalo město Olympia a které bylo zasaženo několika vlnami tsunami.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Co zničilo Olympii, jedno ze slavných center starověkého Řecka? Německý profesor Andreas Vött se domnívá, že smrtící zásah městu zasadila vlna tsunami. A nebyla jen jedna, podle jeho výzkumu bylo toto město se slavnou svatyní zasaženo za uplynulých několik tisíc let vlnami vícekrát. Několikrát se z ničivých přívalů dokázalo vzpamatovat, poslední zásah město ovšem navždy smazal z povrchu zemského.
 

Doposud se předpokládalo, že město bylo zničeno zemětřesením, anebo záplavami z řeky, poblíž níž vzniklo.

Vött, který je expertem na studium vln tsunami, ovšem provedl v okolí zbytků města řadu podrobných analýz sedimentů a to ho dovedlo k jasnému závěru: řeka nemohla mít takovou sílu, aby město pohřbila.

Místo starověké Olympie bylo znovuobjeveno teprve před 250 lety, archeologové nalezli jeho trosky pod mohutnými nánosy písku a dalších naplavenin, které byly někdy až osm metrů hluboké. „Složení a výška těchto vrstev vylučuje, aby pocházely z řeky Kledeos,“ říká Vött.

V „neprospěch“ zemětřesení zase mluví poloha trosek rozptýlených v sedimentech. Kdyby se chrámy zřítily v důsledku otřesů, byly by zpřeházené přes sebe, realita ovšem je, že se volně „vznášejí“ v sedimentech.“

Všude byla voda

Navíc podrobné paleontologické zkoumání písku potvrdilo, že obsahuje schránky drobných mořských živočichů. Nánosy se tedy musely na místo dostat díky mohutných vlnám, které na město udeřily s velkou rychlostí a energií. Pozoruhodné při tom je, že Olympia leží 33 metrů nad hladinou moře a aby se k ní vlny dostaly, muselo jít o opravdu velké tsunami.

„Ve starých dobách nebyla Olympia 22 kilometrů daleko od moře, tak jako dnes. Tehdy bylo mořské pobřeží o nejméně osm kilometrů více ve vnitrozemí,“ dodává Vött. A kdy přišlo to „poslední“ tsunami, které s konečnou platností ukončilo slávu tohoto města? Vědec se domnívá, že se tak stalo poměrně „nedávno“ - nejspíš v šestém století našeho letopočtu.

Hypotéze o tsunami navíc napomáhá, že obdobný typ „mořských“ sedimentů byl nalezen také na svazích okolních kopců směřujících k moři.

Ničivé vlny patří k v Řecku k relativně běžným událostem, protože tato část Evropy leží v aktivní seismické zóně. Poslední velké tsunami zasáhlo oblast Středozemního moře v roce 1908, kdy na jihu Itálie zahubilo více než 100 000 lidí. Další vlna zasáhla i Řecko, stalo se tak v roce 1956. „Ze statistik vyplývá, že v západním Řecku přijde tsunami jednou za osm až jedenáct let,“ říká Vött.


reklama

 
Další informace |
Více informací je možné najít na stránkách Johannes Gutenberg University Mainz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist