https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-rana-nemeckemu-planu-na-ustup-od-jaderne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová rána německému plánu na ústup od jaderné energie

9.3.1999 18:00 | BONN (Reuters)
Nové pochyby ohledně kontroverzního plánu vlády Gerharda Schrödera na postupné zastavení používání jaderné energie se objevily v úterý poté, co jednání s jaderným průmyslem byla zastavena kvůli sporu ohledně daní.
 

Mluvčí jednoho z největších energetických podniků v zemi Veba AG řekla po schůzce mezi zástupci jaderného průmyslu a Schröderem, že rozhovory byly přerušeny do té doby kdy bude vyřešen problém daní.

"Diskuse zaměřené na docílení konsensu byly ukončeny a nebudou obnoveny, dokud nebude vyřešena otázka daní," řekla na otázku Reuters mluvčí Veba Marie-Luise Wolfová.

Zatímco ve Schröderově kanceláři probíhaly rozhovory, v Bonnu se konalo shromáždění desítek tisíc pracovníků energetických podniků z celého Německa. Demonstrující se sešli, aby protestovaly proti ohrožení jejich živobytí pramenícího z plánu na postupné upuštění od jaderné energie.

Mluvčí Veba řekla, že pracovní skupina složená ze zástupců průmyslu a vládních úředníků bude požádána, aby zhodnotila náklady firem vyplývajících z daňové reformy, která změní způsob, jakým je nakládáno s účetními rezervami.

Výsledek předložený touto pracovní skupinou rozhodne "kdy a samozřejmě zdali vůbec bude v rozhovorech o konsensu pokračováno", dodala.

V krátkém vládním prohlášení bylo sděleno, že se počítá s obnovením rozhovorů "po Velikonocích" aniž by bylo stanoveno přesné datum.

Vůdčí osobnosti jaderného průmyslu si stěžovaly, že plánované změny způsobu, jakým jsou daněny rezervy vytvářené pro budoucnost, kdy dojde k uzavření jaderných elektráren, by průmysl přišly až na 25 mld. marek.

Pohrozili ukončením jednání, pokud vláda tyto daňové změny nezreviduje. Plánované změny jsou součástí rozsáhlejší daňové reformy započaté Schröderovou vládou jež byla minulý týden schválena dolní sněmovnou Parlamentu.

Schröder minulý měsíc pozdržel legislativní návrh na ústup od jaderné energie, jenž je jedním z hlavních bodů politického programu jeho koaličních partnerů Zelených, poté, co zástupci energetického průmyslu pohrozili vymáháním vysokých kompenzací.

Asi třetina energetických potřeb v Německu je uspokojována dodávkami energie z 19 jaderných reaktorů, vlastněných firmami včetně některých podniků vlastněných energetickými společnostmi jako jsou Veba, Viag a RWE.

Německý plán vycouvat z používání jaderné energie na začátku letošního roku málem vyústil v mezinárodní spor, když Velká Británie a Francie varovaly, že podpoří zájmy svých firem, kdyby hrozila ztráta lukrativních smluv na přepracování německého jaderného odpadu.

Celý spor byl zmírněn poté co Schröder pozdržel uvalení zákazu na přepracování jaderného odpadu, který byl připravován na rok 2000.

Vláda zastává názor, že podporou obnovitelných zdrojů energie a ostatních forem tzv. zelené energie oproti jaderné energii bude více pracovních míst budou vytvořeno než ztraceno.


reklama

 
Mark John

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist