https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-silnice-by-mela-vest-dopravu-k-melnicke-spalovne-mimo-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová silnice by měla vést dopravu k mělnické spalovně mimo obce

5.9.2016 17:08 | PRAHA (ČTK)
Středočeský kraj chce postavit silnici, která by vedla dopravu k plánované spalovně v areálu Elektrárny Mělník mimo zastavěná území. Vyhnula by se tak obcím Vliněves, Křivenice, Horní Počaply a Cítov. Návrhem na změnu zásad územního rozvoje pro Mělnicko se bude za dva týdny zabývat krajské zastupitelstvo, řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD).
 

Investorem spalovny s kapacitou až 400.000 tun odpadu ročně bude společnost ČEZ, hotovo má být v roce 2024. Projekt za několik miliard korun má své kritiky. S výstavbou v Horních Počaplech nesouhlasí například Mělník, který se obává zvýšené dopravní zátěže. Proti centralizovanému řešení jsou i někteří opoziční politici.

"Samozřejmě není možné, abychom uvažovali o tom, že někdo naloží třítunové auto a pojede z Benešova do Elektrárny Mělník. To je nesmysl, to by ekonomicky nevycházelo," řekl Petera. Odpad by podle hejtmana měly vozit ucelené vlaky, což podle něj sníží náklady. Dokáže si představit i lodní dopravu do Mělníka.

Ve Středočeském kraji by mělo být zřízeno deset až 15 příjmových míst, kde by se odpad shromažďoval a po vytřídění by se teprve převážel. Petera poukázal na to, že odpad se dnes například běžně lisuje do velkých briket, které se pak teprve převážejí.

Do roku 2024 má v České republice zcela skončit skládkování komunálního odpadu. Vytříděné zbytky domovních odpadů, které již nebude možné využít k recyklaci, by měly končit právě ve spalovnách.

Středočeši ročně vyprodukují 450.000 tun odpadu, počítá se však s přibýváním odpadu, který se nebude spalovat, ale recyklovat.


reklama

 
Jan Kholl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist