https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zelena-usporam-pujcky-misto-dotaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová Zelená úsporám: Půjčky místo dotací

23.5.2012 02:41 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podpora by se měla nově týkat i veřejných budov. A uvažuje se také o podpoře výstavby nových domů.
Podpora by se měla nově týkat i veřejných budov. A uvažuje se také o podpoře výstavby nových domů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokračování programu Zelená úsporám i v dalších letech by si přál ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Program by ale neměl být tak štědrý jako v minulosti a namísto dotací by mělo jít o zvýhodněné půjčky, které by zkrátily dobu návratnosti investice.
 

Jasnější obrysy nového programu by chtěl ministr životního prostředí zveřejnit po prázdninách. Zelená úsporám je stále programem, který z agendy životního prostředí zajímá občany České republiky nejvíce. Denně se prý na jeho pokračování ptají stovky lidí. „Je to s odstupem vůči všemu ostatnímu nejčastěji dotazovaná agenda,“ říká Tomáš Chalupa. Pokračování Zelené úsporám, byť se ministr Chalupa brání používat tento název, je závislé na budoucích příjmech z prodeje emisních povolenek.

Peníze do budoucího programu by měly zřejmě proudit především od českých firem z prodeje evropských povolenek v aukcích. Další peníze by Česká republika mohla získat na mezinárodním trhu z prodeje povolenek v rámci kjótského systému.

Na co by se peníze měly využít, navrhuje ministerstvo životního prostředí v novele zákona o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Návrh chce peníze i dál investovat primárně do energetických úspor u konečných spotřebitelů. Podpora se bude nově týkat i veřejných budov. A uvažuje se také o podpoře výstavby nových budov.

Nový program má být výrazně jiný než stávající Zelená úsporám. Především nebudou tak vysoké nenávratné dotace, ty dosahovaly podle Chalupy výši 67 procent. „To nebude, na to nejsou peníze,“ dodává. Podle něj jiné programy nabízejí maximálně dotaci ve výši padesát procent.

Nově by u soukromých budov mělo jít o půjčku doplněnou bonusem, která by maximálně zkrátila dobu ekonomické návratnosti. Vlastně podobně jako dnes funguje program Panel. Lidé či firmy by tak měli být motivováni k modernizaci budov, protože by díky pomoci mohli začít hned šetřit peníze a ne až poté, co splatí půjčku. Peníze by se ale měly především zpátky splácet, aby se daly půjčovat opět dál. Díky tomu by mohl být program mnohem déle životný.

Nově se také bude týkat veřejných budov, zřejmě nejvíce půjde o rekonstrukce obecních budov jako jsou školy, školky či místní úřady.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist