https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-zlata-horecka-nici-amazonske-pralesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová zlatá horečka ničí amazonské pralesy

20.4.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Rostoucí ceny zlata mají nečekané dopady i na životní prostředí. Na snímku prosívací zařízení, které zlatokopové používají při těžbě zlata.
Rostoucí ceny zlata mají nečekané dopady i na životní prostředí. Na snímku prosívací zařízení, které zlatokopové používají při těžbě zlata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Archiv Radomíra Dohnala
Amazonie čelí mnoha hrozbám. Nyní se k nim přidala i věc poněkud nečekaná - rostoucí ceny zlata působí v Amazonii novou zlatou horečku a prospektoři překopávají nebývale velká území.
 

Z dnes zveřejněné studie vyplývá, že odlesňování v některých částech peruánské Amazonie se v posledních letech zvýšilo šestinásobně. Nejde přitom o aktivity velkých důlních společností, ale o početné zástupy „soukromníků“, kteří v malých skupinách či dokonce na vlastní pěst vyrážejí do lesů a v podstatě na černo pátrají po zlatu.

Studii zveřejnil vědecký server PloS One a její závěry vyplývají z podrobného vyhodnocení satelitních snímků Amazonie a z pokladů dokumentujících zásadní nárůst importu sloučen rtuti, potřebných pro dobývání vzácného kovu. Prudký nárůst odlesňování v oblasti Madre de Dios podle autorů zjevně souvisí s prudkým nárůstem cen zlata v posledních šesti letech.

Za tuto dobu byly vykáceny lesy v dvou hlavních oblastech na rozloze zhruba 7 000 hektarů, přičemž intenzita dobývání se výrazně zvýšila v posledních třech letech.

Armáda malých zlatokopů

Vytěžené zlato
Vytěžené zlato
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Archiv Radomíra Dohnala
„Kromě těchto dvou velkých zón se ničení lesů týká také mnoha menší oblastí, které je těžší monitorovat. Je možné, že i ony se rychle stanou dalšími velkými centry zlatokopectví,“ uvádí Jennifer Swensonová, profesorka dálkového průzkumu země. Většina odlesňování patrných na satelitních snímcích byla podle ní způsobena „živelným zlatokopectvím“, tedy aktivitami zlatokopů většinou z nejchudších vrstev. „Zlato dobývají jako přivýdělek, vinu nenesou žádné obří důlní společnosti,“ dodává.

Tito amatérští zlatokopové nemají většinou k dispozici žádné moderní prostředky a nezajímají se o dopady svých aktivit na životní prostředí. Právě vypouštění rtuti do řek, půdy i ovzduší je jedním z největších rizik, které tento nový fenomén přináší. Většina tohoto „zlatokopectví“ se odehrává na starých říčních naplaveninách, které již porostly stromy.

Podobné dobývání zlata není nic nového, nejstarší doklady o něm jsou ještě z dob Inků. Nyní však vše dosáhlo takových rozměrů, že stopy dolování jsou patrné i ze satelitních snímků. Je z nich zřejmé, že tento typ odlesňování dosáhl nyní rychlejšího tempa než ten, při němž jsou stromy káceny kvůli dřevu. A na satelitních snímcích má také jinou charakteristiku, proto je vědci dokáží přesně rozpoznat.


reklama

 
Další informace |
Zdroj: PLoS One

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist