https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-socialni-davky-problem-s-tarify-za-elektrinu-neresi-rika-hnuti-duha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové sociální dávky problém s tarify za elektřinu nevyřeší, říká Hnutí DUHA

8.2.2016 13:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Řešením je podle Hnutí DUHA zcela přepracovat návrh ERÚ tak, aby i dál platilo, že šetřit elektřinou znamená současně snižovat výdaje
Řešením je podle Hnutí DUHA zcela přepracovat návrh ERÚ tak, aby i dál platilo, že šetřit elektřinou znamená současně snižovat výdaje
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hnutí DUHA i Komora obnovitelných zdrojů uvítala vstup premiéra Sobotky do debaty o nových tarifech elektřiny. Předseda vlády slíbil, že nebudou mít negativní dopad na domácnosti. Myšlenka na zavedení nových sociálních dávek je však podle ekologických aktivistů scestná. Ty by řešily jen následky, nikoli jádro problému nových tarifů za elektřinu. Vyplacené peníze by navíc putovaly do ČEZu a dalších energetických firem, upozorňují odborníci Hnutí DUHA.
 

Návrh na zavedení nových „kompenzačních“ sociálních dávek Hnutí DUHA a Komora OZE. Podle jejich názoru řeší jen následek, tedy zdražení elektřiny pro statisíce domácností, nikoliv příčinu problému s novými tarify. Tím je podle nich špatně konstruovaný princip nové struktury tarifů za elektřinu, kterou ERÚ návrhla s odkazem na používání příliš velkých jističů v domácnostech.

Nově zavedené sociální dávky vyplácené domácnostem, které si nemohou snížit jističe, by podle aktivistů činily nejméně 900 miliónů ročně. A tyto peníze ze státní pokladny by získal ČEZ a další energetické firmy.

„Nové tarify pro domácnosti jsou paskvil založený na mylné představě, že si lidé mohou snižovat jističe, jak je napadne. Řešit to zavedením nové sociální dávky na jističe zásadně odmítáme, protože to nevyřeší hlavní příčinu problému - od základu špatně postavený návrh. Odmítáme akceptovat, aby výsledkem celé operace “nové tarify” bylo, že státem vyplacené miliardy coby kompenzace za zdražení elektřiny skončí na účtu ČEZu a dalších distributorů,“ říká energetický expert Hnutí DUHA Martin Mikeska.

Experti z Hnutí DUHA a Komory OZE upozorňují, že navržené tarify mají další vady: například penalizační platbu za to, že si spotřebitel vyrábí elektřinu sám například ve fotovoltaických panelech na střeše. „Zavádět penalizační platbu za to, že budu šetřit elektřinu ze sítě tím, že si ji vyrábím sám levněji a čistě - je podobné, jako by se stát rozhodl zavést pokuty za nákup úsporných žárovek a moderních spotřebičů s nízkou spotřebou. V obou případech přece snižuji spotřebu elektřiny,“ uvádí Jakub Halamíček, expert Komory OZE a CAFT.

Řešením je podle Hnutí DUHA zcela přepracovat návrh ERÚ tak, aby i dál platilo, že šetřit elektřinou znamená současně snižovat výdaje. Podíl paušálních plateb na ceně za distribuci elektrické energie by neměl podle aktivistů překročit 30 %. Tedy zhruba dvojnásobek současného stavu. „V rámci tohoto limitu lze ještě motivovat spotřebitele k efektivnímu nakládání s elektřinou a změna tarifů bude sociálně spravedlivá. Podobnou výši paušálních poplatků platí například spotřebitelé v Německu a Rakousku," uvádí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

8.2.2016 15:13
Zcela vyjímečně s Duhou souhlasím.... řešit to další "dávkou" je obludný nesmysl.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist