https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novela-zakona-o-ovzdusi-mozna-zlepsi-ochranu-pred-zapachy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novela zákona o ovzduší možná zlepší ochranu před zápachy

28.4.2016 16:38 | PRAHA (ČTK)
Novela zákona o ochraně ovzduší by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, které vypouštějí různé provozy a firmy.
Novela zákona o ochraně ovzduší by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, které vypouštějí různé provozy a firmy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Novela zákona o ochraně ovzduší by mohla zlepšit i ochranu obyvatel před zápachy, které vypouštějí různé provozy a firmy. Sněmovní výbor pro životní prostředí dnes doporučil poslancům pozměňovací návrh senátorky Jitky Seitlové (za SZ), který předložil předseda výboru Robin Böhnisch (ČSSD). Podle Seitlové jde o posílení státní správy při vymáhání ochrany před zápachem, přestože podle ní výbor schválil jen minimalistickou variantu. Ministerstvo životního prostředí se nejprve stavělo k návrhu zdrženlivě, dnes k němu zaujalo neutrální postoj.
 

V současnosti neexistuje metodika měření zápachu nebo zpracování rozptylových studií, kterou by garantoval stát. "Když se v praxi stane, že se krajský úřad rozhodne šetřit stížnosti na zápach, tak zdroj namítá, že výsledky nejsou kredibilní, protože nejsou schválené metodiky. Jsou ale i ojedinělé příklady, že firma situaci napraví," řekla Seitlová.

Podle pozměňovacího návrhu, který dnes výborem prošel, MŽP podzákonným předpisem, vyhláškou, stanoví způsob (měření, rozptylovou studii) specifického limitu. Ta by měla být oporou pro krajský úřad, který se na ni odvolá. Na základě toho může krajský úřad stanovit specifický limit pro konkrétního znečišťovatele, na něhož si občané stěžují. Zástupci MŽP dnes řekli, že kontrola již existuje, ale návrh respektují, nechtějí ale, aby se stanovovaly limity plošně, jelikož ani pro Evropskou unii také nejsou.

Návrh rozšiřuje i pravomoci pro Českou inspekci životního prostředí, která se již nyní může vyjádřit závazným stanoviskem podle zákona o ovzduší k záměrům vybudovat nový znečišťující zdroj. Kompetence ale podle Seitlové v zákoně výslovně stanovena není a inspektoři se většinou dozvídají o zdroji zápachu pozdě. Senátorka proto navrhuje, aby úřad, než vydá rozhodnutí o povolení vzniku zdroje, se musel inspekce dotázat, jestli k tomu chce ona vydat závazné stanovisko.

"Je to minimální krok, který bychom mohli učinit proto, aby se situace ve vymáhání zlepšila," řekla o svém návrhu na výboru Seitlová. Snaha zlepšit ochranu před zápachem vychází z dotazníkového šetření mezi sedmi stovkami obcí i z petice, kterou do konce února podpořily stovky občanů. Stanovení doporučených limitů zápachu by podle Seitlové uvítaly i samotné firmy, aby mohly lépe čelit někdy neoprávněným stížnostem.

Sněmovnou projednávaná novela o ochraně ovzduší má podle vládního návrhu umožnit úřadům kontrolovat, čím lidé topí ve svých kotlích. Za nevyhovující otop by úředníci mohli ukládat pokuty. Novela by měla zlepšit kvalitu ovzduší, podle kritiků by znamenala zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Výbor dnes doporučil Sněmovně také další dva pozměňovací návrhy, z toho jeden komplexní od MŽP, který novelu upravuje.

mrz mal


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

29.4.2016 11:44
Napřed průmyslové zóny u měst a obcí a teď problém. Prý kontroly kotlů. Prý nevyhovující otop?? No kdo asi z úředníků rozhodne co je nevyhovující otop? Proboha politici chraňte ústavní práva občanů vždyť chráníte i sebe a především demokracii, vždyť nemáme nic cennějšího. Nenechte po právech občanů zaručených ústavou z jakýchsi pochybných politických pohnutek a všeobjímajícím státním "veřejném zájmu" šlapat....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist