https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novinka-ve-svete-konferenci-v-cesku-se-konala-prvni-uhlikove-neutralni-akce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Novinka ve světě konferencí: V Česku se konala první uhlíkově neutrální akce

6.6.2012 08:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jaroslav Pašmik s mikrofonem. Vladimír Kočí kráčí po skleněném pódiu, které bylo vyrobeno speciálně pro tuto konferenci. Na celkové uhlíkové stopě konference se jeho výroba podílela 0,3 %
Jaroslav Pašmik s mikrofonem. Vladimír Kočí kráčí po skleněném pódiu, které bylo vyrobeno speciálně pro tuto konferenci. Na celkové uhlíkové stopě konference se jeho výroba podílela 0,3 %
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Při příchodu na konferenci Šetrné budovy čekalo na účastníky několik LCD displayů. Na nich v rychlosti odpověděli na několik otázek ohledně vzdálenosti, kterou při cestě na akci urazili a jakým dopravním prostředkem cestovali. Tyto informace spolu s daty o spotřebě elektrické energie hotelu, ve kterém se konference konala, a údaji o spotřebě papíru a jiných materiálu posloužily organizátorům konference k vyčíslení její uhlíkové stopy. Potřebovali ji znát kvůli tomu, že dopředu tuto akci plánovali udělat jako tzv. uhlíkově neutrální (carbon neutral). Tedy, že vymažou uhlíkovou stopu, kterou za sebou akce nechá. Podle organizátorů to bylo docela dobrodružné. Jako vždy, když je něco poprvé.
 

„Na začátku jsme měli obavy, abychom po skončení konference nezjistili, že jsme vyprodukovali takové množství emisí, které není v našich silách vyrovnat,“ přiznává Jaroslav Pašmik z České rady pro šetrné budovy, která onu konferenci minulý měsíc organizovala. A obavy jsou vcelku pochopitelné. Jak si Rada zjišťovala, v Česku se něčím takovým, jako je uhlíková stopa konference, dosud nikdo nezabýval.

Jaký je výsledek? Jednodenní mezinárodní konference pro čtyři sta lidí vyprodukovala 4,2 tuny CO2 ekv. Tedy zhruba 10 kg CO2 ekv. na osobu. „Nevíme, jestli je to hodně, průměr nebo málo. Výpočet uhlíkové stopy konference v Česku dosud nikdo nedělal, takže není s čím srovnávat,“ říká Vladimír Kočí, který pracuje na pražské VŠCHT a který pro Radu uhlíkovou stopu spočítal.

Jak vyplývá ze získaných dat, největší část (60 %) uhlíkové stopy má na svědomí spotřeba elektrické energie přímo v hotelu. Druhou významnou položkou byla doprava účastníků konference (37 %). Ostatní položky jako tištěné materiály, polyethylenové tašky, výroba nábytku a speciální sklo na pódium jsou zanedbatelné. Do celkové uhlíkové stopy ale zahrnuty byly.

Účastnice konference prostřednictvím dotykového displaye zadává informace o způsobu dopravy. V pozadí Vladimír Kočí, který následně data zpracoval a vypočítal z nich uhlíkovou stopu konference.
Účastnice konference prostřednictvím dotykového displaye zadává informace o způsobu dopravy. V pozadí Vladimír Kočí, který následně data zpracoval a vypočítal z nich uhlíkovou stopu konference.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Při bližším pohledu na dopravu se ukázalo, že asi 100 osob přijelo osobním automobilem. To v kolonce doprava vyprodukovalo víc než polovinu všech emisí. Druhým velkým zdrojem emisí z dopravy byla letecká doprava, která má na svědomí zhruba dvě pětiny emisí. Letadlem ale na konferenci přicestovalo jen 7 lidí, čili v přepočtu na osobokilometr je to nejnáročnější způsob dopravy. Jak upozorňují organizátoři, všechno to byly lety z evropských měst.

Několik účastníků konference organizátorům přispělo k nižší uhlíkové stopě tím, že přijeli na kole, přišli pěšky či použili MHD.

Největším zdrojem emisí ale byla spotřeba energie na svícení, napájení techniky a vzduchotechniku hotelu. Organizátoři se dohodli s hotelem Clarion, že měsíc před konferencí nechají do rozvodny umístit speciální měřící zařízení, které dodala společnost Schneider Electric. Pro samotné vyčíslení uhlíkové stopy byla použita data jen za tři dny, a to konkrétně den před konferencí, kdy si akce připravovala, samotný konferenční den a pak následující den, kdy se prostory vyklízely.

Toho, aby byla konference uhlíkově neutrální, chtějí organizátoři konference docílit tak, že pomohou hotelu Clarion snížit spotřebu elektrické energie. 4,2 tuny CO2 ekv. v českém energetickém mixu odpovídá spotřebování 5,2 MWh elektrické energie. Takové úspory, která z celkové spotřeby hotelu činí cca 2 % energie, má hotel ve svém provozu dosáhnout do příští výroční konference Šetrné budovy.

Podle Jaroslava Pašmika je tento způsob odčinění uhlíkové stopy jednoznačně nejlepší. „Mohli jsme si koupit nějaký off set a nechat někde vysázet x stromů. Ale větší smysl vidíme v tom, když se podaří na konkrétním místě zařídit odpovídající úspory energie,“ říká Pašmik.

„Úspory elektrické energie nás zajímaly vždy, ale až dosud jsme je dělali jen intuitivně,“ říká ředitel hotelu Clarion Miroslav Bukva. „Teď se na to díky měření a analýze dat můžeme podívat systémově.“ Díky měsíčnímu měření se například přišlo na to, že v noci okolo třetí hodiny náhle vyskočí spotřeba elektrické energie, po čase opadne a pak opět vyletí nahoru a pak opět klesne. Ukázalo se, že ve tři hodiny nastupuje úklidová četa, která si rozsvítí celý konferenční sál a zapne vysavače. Úklidová četa po skončení práce sál zhasne a odejde. Nedlouho po nich dorazí technici, aby připravili místnost pro novou akci, kteří znovu rozsvítí celý sál. Prvním opatřením je, že se hotel pokusí tyto aktivity spojit tak, aby vše proběhlo při jednom rozsvícení. Další opatření vyplynou z vyhodnocení dat z delšího měření spotřeby hotelu.

Průběh spotřeby hotelu během konferenčního dne.
Průběh spotřeby hotelu během konferenčního dne.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

„Pečlivá analýza dat umožňuje například odhalit špičkové odběry energie, za které zpravidla velcí odběratelé platí penále,“ říká Radim Stoklasa ze Schneider Electric. „Rozhodně má smysl měřit a hledat v datech možnosti úspor.“

Tím, že Rada byla v Česku první, kdo uhlíkově neutrální konferenci uspořádal, má náskok v know how. Nenechává si ho ale pro sebe a pro ostatní organizátory velkých i malých konferencí a seminářů připravila stručný návod, jak takovou akci zorganizovat. „A není nezbytné hned dělat uhlíkově neutrální konferenci, ale dají se vzít jen některé body pro inspiraci,“ říká Pašmik. „Na druhou stranu, kdyby někdo chtěl, lze samozřejmě uspořádat konferenci, která nejen že bude neutrální, ale bude i uhlíkově pozitivní, tedy že uspoří víc CO2, než sama spotřebuje,“ radí Jaroslav Pašmik.

Jaká je ekonomická stránka věci, je ale těžko zjistitelné. Uhlíkově neutrální konference to byla u nás první a všichni se do ní vrhli s nadšením: Vladimír Kočí zpracoval uhlíkovou stopu zdarma, společnost Schneider Electric dodala měřící zařízení zdarma, LCD displaye byly zdarma a ani samotná Rada si extra náklady na uspořádání uhlíkově neutrální konference zvlášť nevedla. "Náklady na sběr dat a jejich vyhodnocení se budou lišit podle rozsahu akce, budou to řádově tisíce korun," odhaduje Vladimír Kočí alespoň náklady na samotný výpočet uhlíkové stopy.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist