https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-africky-pavilon-bude-v-olomoucke-zoo-dokoncen-v-cervnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový africký pavilon bude v olomoucké zoo dokončen v červnu

3.4.2017 09:30 | OLOMOUC (ČTK)
Stavba afrického pavilonu bude stát deset milionů korun. V novém pavilonu návštěvníci uvidí surikaty, damany, hrabáče nebo medojedy. Zejména hrabáči a medojedi jsou zvířata s vysokými nároky na kvalitu prostor. / ilustrační foto
Stavba afrického pavilonu bude stát deset milionů korun. V novém pavilonu návštěvníci uvidí surikaty, damany, hrabáče nebo medojedy. Zejména hrabáči a medojedi jsou zvířata s vysokými nároky na kvalitu prostor. / ilustrační foto
Pavilon zaměřený na africkou faunu, jehož stavba byla v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce zahájena na začátku letošního roku, by měl být dokončen v červnu. V hlavní sezóně už bude k dispozici návštěvníkům, řekl v pátek novinářům primátorův náměstek Filip Žáček (ČSSD).
 

"V zimních měsících sice byly mrazivé teploty, ale stavbu neovlivnily. Pokračuje bez větších problémů a podle harmonogramu. Momentálně jsou dokončeny základy, vyrůstá hrubá stavba budovy a na ní navazující venkovní výběhy," uvedl Žáček.

Stavba afrického pavilonu bude stát deset milionů korun. V novém pavilonu návštěvníci uvidí surikaty, damany, hrabáče nebo medojedy. "Zejména hrabáči a medojedi jsou zvířata s vysokými nároky na kvalitu prostor, v nichž budou v zoologické zahradě umístěna, na což je v projektu i pří výstavbě kladen velký důraz," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Zatímco o surikaty a damany se zoo už stará, tak hrabáče kapského a medojeda kapského doveze z jiných zoologických zahrad, protože je dosud nechovala. V Evropě má tato zvířata pouze několik zoo. Podle ředitele Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Radomíra Habáně ve čtvrtek v Praze přistálo letadlo s hrabáčem, kterého zoo získala díky výměnnému programu od zoologické zahrady v ruském Jekatěrinburgu. Po aklimatizaci a karanténě bude hrabáč představen veřejnosti ještě před otevřením afrického pavilonu.

Svatokopecká zoo díky africkému pavilonu získá nejen nové a ne příliš obvyklé druhy zvířat, ale i zajímavé expozice. "Vnitřní prostor pavilonu bude zatraktivněn několika malými terarijními expozicemi a insektárii s živočichy vyskytujícími se v příslušné části Afriky," podotkl Habáň.

Svatokopecká zoo nyní chová surikaty v malé expozici, která pro tento účel není zcela vhodná. Surikaty přitom patří mezi nejoblíbenější chovaná zvířata, která spolehlivě dokážou pobavit děti i dospělé. Damany skalní má zoo ukryté v zázemí zahrady bez kontaktu s návštěvníky.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku v posledních letech investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí.

Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku loni díky příznivému počasí meziročně vzrostla o 13.773 na 339.506 lidí. Zoo se těšila velkému zájmu návštěvníků hlavně o velikonočních svátcích a v letních měsících. Zoologická zahrada dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová zhruba 397 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist