https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-koncept-cest-ma-na-sumave-pomoci-k-ochrane-tetreva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový koncept cest má na Šumavě pomoci k ochraně tetřeva

7.11.2017 23:34 | VIMPERK (ČTK)
V nedávno zrekonstruované chatě Racheldiensthütte podepsali ředitelé národních parků Pavel Hubený (vlevo) a Franz Leibl třetí společnou dohodu o spolupráci.
V nedávno zrekonstruované chatě Racheldiensthütte podepsali ředitelé národních parků Pavel Hubený (vlevo) a Franz Leibl třetí společnou dohodu o spolupráci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Gregor Wolf / Národní park Bavorský les
Nový a jednotný koncept cest na německé i české straně Šumavy má pomoci k ochraně tetřeva hlušce. Na projektu se budou podílet šumavský a bavorský národní park. Zástupci obou institucí kvůli tomu podepsali dohodu o spolupráci. Jejím cílem je zlepšení životního prostoru pro ohroženého tetřeva. Informoval o tom mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.
 

Dohoda se týká turisticky zajímavé cesty na přechod Modrý sloup u Luzného. Vede z vrcholu Březníka u Modravy na Klatovsku na německou stranu Šumavy. "Byl bych velmi rád, aby se o případném zpřístupnění tohoto místa rozhodlo co nejdříve. Posouzení vlivu turistického ruchu na životní prostředí (EIA) je nezbytné, jen je to bohužel časově náročnější, než jsem předpokládal. Navíc nám do tohoto procesu vstoupila i změna zákona o procesu EIA, na což jsme museli reagovat doplněním části podkladů a upřesněním definice variant pro toto řízení," uvedl ředitel šumavského národního parku Pavel Hubený.

Právě oblast v okolí Luzného je podle odborníků jednou z lokalit, kde populace tetřeva hlušce žije. Tento ohrožený druh potřebuje prostor, do něhož lidé vstupují jen minimálně. "V Národním parku Šumava je nové vymezení klidového území na pořadu dne. A pokud má mít ochrana tetřeva a s tím související turistická infrastruktura smysl, musíme na tom spolupracovat a teď je nejlepší doba," uvedl Hubený.

V šumavském parku zhruba před pěti lety žilo podle odhadů přírodovědců asi 350 tetřevů, monitorování výskytu tetřeva na česko-německém pomezí zjistilo tehdy dohromady až 550 jedinců. Správci národních parků na Šumavě a v Bavorsku letos zahájili rozsáhlý tříletý projekt zaměřený na nové zjištění populace tetřevovitých ptáků, vedle tetřeva hlušce také tetřívka obecného a jeřábka lesního.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist