https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-pripravek-na-hubeni-komaru-laka-na-sladkou-vuni-kvetin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový přípravek na hubení komárů láká na sladkou vůni květin

25.8.2017 03:00 (ČTK)
Vědci vyvinuli látku na hubení komárů, která je vábí na sladkou vůni květinového nektaru. Vědci doufají, že látka bude účinná v boji proti malárii, viru zika a jiným nemocem, které komáři přenášejí. / ilustrační foto
Vědci vyvinuli látku na hubení komárů, která je vábí na sladkou vůni květinového nektaru. Vědci doufají, že látka bude účinná v boji proti malárii, viru zika a jiným nemocem, které komáři přenášejí. / ilustrační foto
Foto | jentavery / Flickr
Vědci vyvinuli látku na hubení komárů, která je vábí na sladkou vůni květinového nektaru. Zatím byl insekticid úspěšně testován ve vesnicích v Tanzanii. Vědci doufají, že látka bude účinná v boji proti malárii, viru zika a jiným nemocem, které komáři přenášejí. Informoval o tom včera zpravodajský server BBC.
 

Insekticid má v sobě chemikálie, které mají sladkou vůni květin, a vábí tím hmyz. Zároveň jsou v něm ale látky, které komára zabijí, ale jinému hmyzu neuškodí. V tanzanských vesnicích, kde se hojně vyskytuje malárie, byl insekticid testován a téměř zcela v místě komáry vyhubil.

Látku s prodejním názvem Vectrax vyvinul brazilský vědec Agenor Mafra-Neto. Cílem podle něj bylo přijít s alternativou insekticidů, která je cenově dostupná a bude ji moci distribuovat OSN a nevládní humanitární organizace. V nadcházejících 18 měsících by nový insekticid mohl jít do prodeje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist