https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novy-zakon-o-odpadech-a-mira-recyklace-v-cem-si-mzp-a-hnuti-duha-nerozumi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový zákon o odpadech a míra recyklace: v čem si MŽP a Hnutí Duha nerozumí

6.5.2016 15:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Skládkování je v 21. století nemorální. Na ilustračním snímku skládka komunálního odpadu, která je součástí rekultivace hnědouhelného dolu Nástup Tušimice patřícího Severočeským dolům.
Skládkování je v 21. století nemorální. Na ilustračním snímku skládka komunálního odpadu, která je součástí rekultivace hnědouhelného dolu Nástup Tušimice patřícího Severočeským dolům.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz
Cílem nového odpadového zákona je zvýšit míru recyklace k roku 2020 na 50 % a připravit ČR na zákaz skládkování od roku 2024. To tvrdí ministerstvo životního prostředí, které zákon připravuje. Hnutí Duha upřesňuje, že cíl je ve skutečnosti jen 38 % a že nový zákon nás nemá ani tak připravit na konec skládkování, jako na začátek spalování odpadů.
 

V čem je zakopaný pes? Ministerstvo životního prostředí v Plánu odpadového hospodářství na rok 2015-2024 (str. 98) mluví o 50 % míře opětovného použití a recyklace plastů, papíru, kovu a skla pocházejících z domácností. Hnutí Duha namítá, že pokud se 50 % recyklace plastů, papíru, kovu a skla z domácnosti přepočte na celkový komunální odpad, do kterého patří i další složky jako třeba biologicky rozložitelný odpad, dostaneme jen 38 % míru recyklace.

Ministerstvo životního prostředí také odmítá nařčení ze strany Hnutí Duha, že nový zákon má odpady přesunout ze skládek do spaloven odpadů. Obě strany se shodnou alespoň na tom, že skládkování odpadů je 21. století nemorální.

„Odmítáme obavy některých odpadových firem a ekologických organizací, že vyšší poplatky za ukládání odpadu na skládky jen nasměrují odpad do spaloven. Pokud všichni původci budou počítat, že nebudou moci skládkovat, tak se přeorientují na chytřejší způsoby nakládání s odpady. Jedním z nich je odpad využívat jako materiálový zdroj, nebo jej třídit a dále zpracovávat. Pak je zde ekonomický stimul – skládkovací poplatek. Musíme do skládek dávat jen to, co už reálně nemůžeme využít. To je hlavní cíl zákona o odpadech. A to chce po ČR i ostatních členských zemích i  Evropská komise,“ vysvětluje záměr nového zákona ředitel odboru odpadů MŽP Jaromír Manhart.

Dalším nástrojem pro podporu recyklace je podle MŽP zavedení platby za odpady u občanů formou „zaplať tolik, kolik vyhodíš“. „Tento systém lidem umožní platit obci za komunální odpad podle váhy nebo objemu nebo frekvence svozu popelnic, eventuálně pytlů na odpad. Pokud tedy budou občané více třídit, jejich platba za netříděný komunální odpad se nemusí ve výsledku vůbec zvýšit,“ říká Manhart. „V naší analýze jsme spočítali, že pokud obec nezmění své chování a nezlepší recyklaci, měl by se roční poplatek pro občana za svoz odpadu zvýšit maximálně o 43 Kč,“ dodává Jaromír Manhart.

„Nikdy jsme nezpochybňovali potřebu zvýšit nízký skládkovací poplatek, naopak jeho zvýšení dlouhodobě prosazujeme,“ říká Ivo Kropáček z Hnutí Duha. „Ale v souladu s návrhy Evropské komise požadujeme také zavedení poplatku ze spalování neupravených směsných komunálních odpadů. A s ohledem na výdaje obcí a domácností navrhuje zavedení recyklační slevy.“ Teprve taková to ekonomická motivace pro obce je podle Hnutí Duha cesta, aby výrazně zvýšily recyklaci a zlepšily recyklační služby pro domácnosti. Recyklační slevu požaduje zavést do zákona Úřad vlády premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) i Ministerstvo zemědělství ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL). „Návrh zákona však žádnou přímou ekonomickou motivaci k recyklaci neobsahuje,“ říká Kropáček.

MŽP odmítá, že by nový zákon o odpadech nasměroval odpady do spaloven. Podle Hnutí Duha tomu chybí stimul v podobě poplatku za spalování.
MŽP odmítá, že by nový zákon o odpadech nasměroval odpady do spaloven. Podle Hnutí Duha tomu chybí stimul v podobě poplatku za spalování.
Foto | Martin Mach / Ekolist.cz

Ivo Kropáček tvrdí, že přes prohlášení ministerstva připravovaná legislativa bude příznivá k budování spaloven odpadů. A varuje, že pokud se nyní vytvoří podmínky k budování spaloven, pak to bude mít dalekosáhlé a dlouhodobé důsledky. „Jednou vybudovanou infrastrukturu už nikdo bourat nebude,“ říká Kropáček. Smutným příkladem je podle něho například Švédsko, které vsadilo na spalování odpadu. Nyní, aby „uživilo“ spalovny, které zpravidla slouží i jako teplárny či elektrárny, musí dovážet odpady z celé Evropy. Spalovny zároveň potřebují, aby v komunálních odpadech zbylo dost odpadů, které hoří. To pak podle Hnutí Duha nijak nemotivuje obce k tomu, aby vytvářeli podmínky pro důsledné třídění komunálních odpadů.

Současný návrh zákona se bude ještě projednávat s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou ČR, Svazem měst a obcí ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR. Poté posoudí návrh zákona Legislativní rada vlády. Na podzim letošního roku by jej pak měla začít projednávat Poslanecká sněmovna, přičemž účinnost nového zákona o odpadech se předpokládá od 1. ledna 2018.

MŽP: ČR nechce být skládkovací velmocí. Nový zákon o odpadech zvýší recyklaci a vytvoří 40 000 nových pracovních míst
MŽP: Mýty a fakta k novému zákonu o odpadech
Hnutí Duha: Mýty a fakta o zlepšování recyklace v ČR


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MH

Martin Hájek

6.5.2016 21:54
Pan Kropáček šíří o Švédsku nesmyslné mýty. Švédsko je v recyklaci jednou z nejúspěšnějších zemí EU. Rozhodně to ale není tak, že postavilo spalovny, pak začalo recyklovat a najednou zjistilo, že musí dovážet odpad. Švédové spalovny na dovážený odpad staví programově a má to i z hlediska životního prostředí velkou logiku. Opad se do Švédska vozí po moři hlavně z Itálie, Británie a Norska, tedy ze zemí, které nemají rozvinutý sektor dálkového vytápění a tudíž na rozdíl od Švédů nemohou energii v odpadu efektivně využít. Z ekonomického pohledu je pak samozřejmě lepší dostat za palivo zaplaceno, než platit za plyn Gazpromu.
Odpovědět
Ivo Kropáček

Ivo Kropáček

9.5.2016 14:24 Reaguje na Martin Hájek
Faktem zůstává, že pro středoevropskou zemi bez přístavů je Švédská cesta nepoužitelná. Nadkapacity spaloven tedy nechceme. Avšak zákaz skládkování odpadů s nějakou výhřevností prostě k nadkapacitám vede. Odpovědné orgány nemohou optimisticky věřit, že se recyklace zvedne, ale musí mít připravenu rezervu - neboli nadkapacitu.
Odpovědět
MM

Milan Milan

9.5.2016 09:02
Proč mám dojem, že se zřejmě chystá takový nový "solární" tunel na peněženky občanů. a tantokrát to bude o spalovnách. A ve finále bude opět nějaký nový zcela absurdní poplatek, kdy i tento "kšeft" opět zaplatí občan ze své kapsy. Už aby byly volby a tahle parta politiků zmizela i se svými nápady do historie nebo lépe.....
Odpovědět
Ivo Kropáček

Ivo Kropáček

9.5.2016 14:32
1) MŽP tvrdí, že k zákazu skládkování přidá ještě vyšší poplatky za skládkování a tím zvýší recyklaci: Ano zvýší se jak recyklace, tak spalování, přičemž hlavní důvod pro vyšší spalování bude právě MŽP navržený zákaz skládkování i málo výhřevných odpadů.
2) MŽP se domnívá, že domácnosti budou více recyklovat kvůli poplatku "zaplať tolik, kolik vyhodíš": Ano, jenže jeho zavádění obě největší sdružení obcí odmítají. MŽP by mělo motivovat obce, například recyklační slevou.
3) MŽP má od vlády v programovém prohlášení úkol připravit zákon, který omezí skládkování a zvýší recyklaci. Dle MŽP má být zákaz skládkování založený na výhřevnosti. Otázka pro čtenáře: Výhřevnost je kritérium recyklovatelnosti nebo spalitelnosti?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist