https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-chce-letos-vysadit-220-000-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava chce letos vysadit 220 000 stromů

15.4.2016 09:26 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Stromy jsou pro Šumavu důležité svou retenční schopností - zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, které napájejí prameny řek.  Ilustrační snímek
Stromy jsou pro Šumavu důležité svou retenční schopností - zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, které napájejí prameny řek. Ilustrační snímek
Foto | Ebs Els / Flickr
Šumavský národní park letos vysází přibližně 220.000 stromů. Zalesní tím plochu o rozloze 120 hektarů. Přibližně z 80 procent půjde o jedle a buky, už třetím rokem park neplánuje výsadbu smrků. NP Šumava odhaduje, že letos zalesní plochu rozlohou srovnatelnou s tou loňskou. Informoval o tom mluvčí parku Jan Dvořák.
 

"V drobné míře budeme sázet borovici, javor klen, jeřáb ptačí nebo břízu. Smrky jsme sázeli naposledy v roce 2013," uvedl Dvořák. Právě smrk, který v minulosti tvořil na Šumavě téměř stromovou monokulturu, představuje ideální potravu pro kůrovce. Druhová rozmanitost lesa pak naopak tomuto škůdci nevyhovuje.

Výsadba nových stromů už na území parku začala. "Umělé zalesňování je ale jen takovou drobnou pomocí přírodě. Jeho cílem je dostat některé druhy dřevin tam, kde je člověk vyhubil a jejich přirozený návrat by mohl být velmi pomalý," uvedl ředitel šumavského parku Pavel Hubený. Tato organizace za 25 let své existence vysázela asi 15 milionů stromků. Podle Hubeného se však lesy ve větší míře obnovují přirozenou cestou. Ta prý zajistila za 25 let více než 400 milionů nových stromů. "Schopnost lesů samy se obnovovat je obrovská a fascinující. Právě podpora přirozené obnovy šumavských lesů, v nichž dodnes najdete potomky původních šumavských pralesů, je hlavním úkolem našich zásahů tam, kde jsme ještě nepředali vládu přírodě samotné," řekl Hubený.

Stromy jsou pro Šumavu důležité svou retenční schopností - zadržují vodu, která nesteče po povrchu, ale tvoří zásoby spodních vod, které napájejí prameny řek. Jeden vzrostlý strom zadrží přibližně šest hektolitrů vody za rok. NP Šumava, který se rozkládá na ploše 680 kilometrů čtverečních, loni vytěžil 142.000 krychlových metrů dřeva, což je přibližně o 20.000 krychlových metrů víc než v roce 2014.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist