https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-dostal-rekordni-pokutu-3-miliony-za-nevyvazenou-jimku-na-brezniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava dostal rekordní pokutu: 3 miliony za nevyváženou jímku na Březníku

13.12.2014 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Česká inspekce životního prostředí provedla kontrolu na Březníku na začátku léta letošního roku a zjistila, že jímka na odpadní vody byla provozována v rozporu s povolením příslušného úřadu. Toto pochybení vzniklo v období 2012 a 2013, kdy byla restaurace na Březníku otevřena přes zimu a kdy nebylo možné vyvážet odpadní vody podle stanovených podmínek.
Česká inspekce životního prostředí provedla kontrolu na Březníku na začátku léta letošního roku a zjistila, že jímka na odpadní vody byla provozována v rozporu s povolením příslušného úřadu. Toto pochybení vzniklo v období 2012 a 2013, kdy byla restaurace na Březníku otevřena přes zimu a kdy nebylo možné vyvážet odpadní vody podle stanovených podmínek.
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) vyměřila Správě Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava rekordní pokutu 3 miliony korun. Důvodem jejího udělení je provozování jímky na odpadní vody z hájenky Březník v rozporu s kolaudačním souhlasem a za absenci havarijního plánu, který je nutný pro uchovávání motorové nafty sloužící pro pohon tamního dieselagregátu. Současné vedení se proti výši pokuty odvolá a současně pracuje na tom, aby infocentrum, muzeum a občerstvení v samém srdci divoké přírody fungovalo ekologicky jak v letní, tak i v zimní sezóně.
 

Česká inspekce životního prostředí provedla kontrolu na Březníku na začátku léta letošního roku a zjistila, že jímka na odpadní vody byla provozována v rozporu s povolením příslušného úřadu. Toto pochybení vzniklo v období 2012 a 2013, kdy byla restaurace na Březníku otevřena přes zimu a kdy nebylo možné vyvážet odpadní vody podle stanovených podmínek. Správa Národního parku navíc nemohla zdokladovat schválený havarijní plán pro skladování dvou tisíc litrů motorové nafty pro dieselagregát, který slouží k výrobě elektrické energie.

„Opravdu jsem nečekal, že hájenka na Březníku, která je pro Čechy i Němce fenoménem v samém srdci šumavské přírody, nemá vyřešené tyto zásadní věci pro svůj provoz. Zvlášť, když během patnácti let prošla dvěma velkými rekonstrukcemi a navýšením provozu,“ říká ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

„Když jsem se dozvěděl první výsledky šetření, byl to pro mě šok a okamžitě jsem začal jednat. To znamená, že jsem nechal schválit nový havarijní plán, který už je platný a začali jsme podle potřeby vyvážet odpadní vody,“ dodává.

Podle sdělení ČIŽP by se z Březníku měly vyvážet odpadní vody nejméně dvakrát až třikrát měsíčně. Pokud by se ale počítalo s maximální kapacitou provozu, měl by fekální vůz na Březník přijet až dvakrát týdně.

„Taková četnost vývozů je dost problematická už v létě, kdy se jednou nebo dvakrát týdně má mezi turisty v nejcennějším místě Šumavy objevovat těžký fekální vůz,“ říká Hubený. V zimě je svoz vůbec nemožné zajistit. „Správa coby orgán ochrany přírody a na základě šetření ČIŽP už nemůžeme vypouštět splašky do přísně chráněné přírody. Proto bude Březnická hájenka pro tuto zimu a věřím, že pouze pro tuto zimu, mimo provoz. Alespoň budeme moci v klidu připravit nejlepší řešení těchto problémů,“ vysvětluje Pavel Hubený.


Dejte Ekolistu zobnout
Foto: Davide Mainardi/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Odbor řízení projektů Správy NP a CHKO Šumavy výrobu energie a nakládání s odpadními vodami na Březníku už řeší. Zájem projevila asi desítka společností.

„My jsme zatím nikoho nepoptávali, ale firmy, které řeší ostrovní provozy, se hlásily samy, jen na základě informací v médiích. To nás samozřejmě těší, máme totiž z čeho vybírat,“ říká náměstek ředitele a zároveň vedoucí odboru řízení projektů Správy NP a CHKO Šumava Miloš Juha. Správa Národního parku počítá s tím, že i přes probíhající úpravy bude Březník v omezeném režimu otevřený pro turisty i v letní sezóně 2015.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist