https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nss-potvrdil-vyjimku-pro-stavbu-vetrneho-parku-na-bruntalsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výjimka pro stavbu větrného parku na Bruntálsku byla potvrzena

8.2.2017 17:00 | BRNO (ČTK)
Krajský úřad Moravskoslezského kraje v minulosti vycházel z podkladů odborníka, který pohyb krkavce v lokalitě dotčené výstavbou elektrárny potvrdil, poukázal však na jeho výskyt pouze při přeletech.
Krajský úřad Moravskoslezského kraje v minulosti vycházel z podkladů odborníka, který pohyb krkavce v lokalitě dotčené výstavbou elektrárny potvrdil, poukázal však na jeho výskyt pouze při přeletech.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil výjimku pro stavbu větrného parku nedaleko obce Dvorce na Bruntálsku. Podle rozsudku v tomto konkrétním případě převážil veřejný zájem na produkci energie z obnovitelných zdrojů nad zájmem na ochraně přírody a krajiny, konkrétně nad ochranou krkavce velkého. Stavba se krkavců podle shromážděných informací dotkne jen omezenou měrou, vyplývá z rozsudku.
 

Spolek Nízký Jeseník společně se sdružením Naše Křišťanovice usiloval o zrušení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny, která provoz větrných elektráren umožnila. Snaha spolku nyní skončila neúspěchem, NSS jeho kasační stížnost zamítl.

"Je samozřejmostí, že stavby sloužící k výrobě větrné energie s sebou nesou nejrůznější negativní důsledky jako každý jiný způsob výroby energie, to však nic nemění na skutečnosti, že využívání výroby energie z obnovitelných zdrojů lze za současného stavu politického a odborného diskursu označit za zájem veřejný," uvedl soudce Karel Šimka.

Krajský úřad Moravskoslezského kraje v minulosti vycházel z podkladů odborníka, který pohyb krkavce v lokalitě dotčené výstavbou elektrárny potvrdil, poukázal však na jeho výskyt pouze při přeletech. Kolize opeřence s vrtulemi elektrárny je podle odborníka možná spíše v teoretické rovině.

Už v jednom ze starších rozhodnutí NSS zdůraznil, že převaha jiného veřejného zájmu nad ochranou přírody vždy závisí na míře dotčení zvláště chráněných živočichů a rostlin danou stavbou a na tom, o jak ohrožené druhy se jedná.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tmd dr
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

10.2.2017 08:32
Stavba větrné elektrárny je veřejný zájem? Pan soudce se pasoval na politika.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist