https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-pocitacovy-magnat-doporucuje-sazet-stromy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NYT: Počítačový magnát doporučuje sázet stromy

12.1.2007 10:13 | PRAHA/LAS VEGAS (EcoMonitor)
Michael S. Dell, který vybudoval známou počítačovou firmu Dell, doporučil elektronickému průmyslu sázet stromy. Pomůže to totiž podle něj snížit dopad spotřeby energie na životní prostředí, napsal deník New York Times.
 

Firma Dell zahájila program „Zasaď za mě strom“, který vyzývá zákazníky, aby darovali 2 dolary za každý notebook a 6 dolarů za každý klasický počítač, který si koupí. Peníze pak budou věnovány na nákup stromů dvěma neziskovým organizacím, které propagují metody, jak snížit emise oxidu uhličitého.

Michael S. Dell řekl, že stromy budou absorbovat oxid uhličitý z atmosféry, a vyrovnávat tak emise, které způsobuje provoz počítačů. Dell má v úmyslu hradit administrativní náklady programu. Zákazníci ve Spojených státech budou mít možnost obnos darovat při zadávání objednávky na počítač. V dubnu by měl program expandovat také do zámoří, píší New York Times.

Michael S. Dell podle deníku řekl, že na ideu sázet stromy přišli s výkonným ředitelem Dellu Kevinem B. Rollinsem při diskuzi o recyklování a také omezování používání chemikálií jako zpomalovače hoření a PVC. "Mohl by to být fantastický způsob, jak zapojit naše zákazníky," prohlásil. Dále řekl, že on osobně se o životní prostředí zajímá a že dal důvěru zákazníkům, kteří firmu v takových rozhodnutích podporují. Dell nabízí svým zákazníkům zdarma recyklaci starých počítačů. Firma tvrdí, že do roku 2009 vybere od zákazníků zpět 125 milionů kilogramů vyřazených počítačů.

Podle článku v deníku New York Times ze dne 9. 1. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist