Adéla Pospíchalová "> O Chartě 77 a jejím odkazu pro dnešní Bělorusko - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-charte-77-a-jejim-odkazu-pro-dnesni-belorusko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Člověk v tísni: O Chartě 77 a jejím odkazu pro dnešní Bělorusko

7. ledna 2013 | Člověk v tísni
Autor: Adéla Pospíchalová, tel: 777 787 968
V úterý 8.1. 2013 od 19:00 se uskuteční panelová diskuze na téma Charta 77 - její role v současnosti a možné lekce pro běloruskou opozici. Bude se konat v Centru Člověka v tísni Langhans ve Vodičkově ulici 37. Zúčastní se jí Jan Ruml, Anna Šabatová a Alena Kovářová (běloruská redakce RFE).

Dva dny před svou smrtí poslal Václav Havel dopisy politickým vězňům do Běloruska, ve kterých jim vyjádřil svou podporu v boji proti represivnímu Lukašenkovu režimu. Společnost Člověk v tísni se proto rozhodla připomenout 36. výročí vzniku Charty 77 panelovou debatou, která se bude věnovat současnému odkazu Charty 77 a možným implikacím pro Bělorusko. Československá Charta 77 dodnes inspiruje bojovníky za lidská práva a opoziční politiky v různých represivních režimech, kteří se snaží sjednotit na základě podobného dokumentu.

Charta 77 zafungovala, i když spojovala různé lidi s nejednotnými názory. Jak probíhala jejich spolupráce a byl kompromis přirozený? Může se z Charty 77 poučit Běloruská opozice, která je také velmi rotříštěná? Existuje nějaký silný kandidát, který by měl šanci ji opět sjednotit?

Hosté: Jan Ruml, Anna Šabatová a Alena Kovářová (běloruská redakce Rádia Svobodná Evropa)

Moderuje: Marek Svoboda, ředitel Centra pro demokracii a lidská práva, Člověk v tísni
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist