https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-svoz-biologickeho-odpadu-je-v-moravskoslezskych-mestech-zajem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O svoz biologického odpadu je v moravskoslezských městech zájem

8.8.2016 10:40 | OSTRAVA (ČTK)
O svoz biologického odpadu je v moravskoslezských městech velký zájem. Města každoročně zvyšují počty nádob na bioodpad a rozmisťují je na stále více míst.
 

Ostrava od letoška zdarma nabídla majitelům rodinných domů přidělení bio popelnice. Od dubna do listopadu se tyto popelnice vyvážejí dvakrát týdně, ve zbytku roku jednou měsíčně. Při kampani na rozvoz bio popelnic se v Ostravě za tři měsíce rozvezlo asi 11 000 nádob.

"Jaké bude konečné číslo, však zatím nelze říct, protože stále přicházejí nové žádosti na přidělení bio popelnice. Odhadovali jsme rozmístění 15 000 popelnic, a k tomuto číslu se pomalu blížíme. Ukazuje se, že občané tuto možnost přivítali a hojně ji využívají," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Úředníci už přemýšlejí, jak budou řešit bioodpad na sídlištích a v další městské zástavbě. Lidé zatím mají možnost odložit biologicky rozložitelný odpad ve sběrném dvoře nebo do velkoobjemových kontejnerů. "Hledáme nejoptimálnější variantu. Řešení je několik, včetně nové třídící linky, o které uvažujeme, jež by dokázala vytřídit bio odpad i z komunálního odpadu, bez nutnosti umísťovat hnědé popelnice na sídliště," uvedla Vojkovská.

Karviná sváží zdarma bioodpad už 11 let. Služby každý rok rozšiřuje. "Od loňska svážíme bio celoročně, a to i ze sídlišť, zahrádkářských oblastí a samozřejmě z oblastí rodinných domků, odevšad pravidelně," uvedla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Na místa, kde je větší zájem, Karviná nádoby postupně přidává. "Letos jsme poprvé nabídli lidem k zapůjčení kompostéry a teď v srpnu chystáme pro domácnosti na sídlištích novinku - zdarma speciální košíky na bioodpad se sáčky, těch rozdáme zatím 1200," uvedla Swiderová. Loni Karviňané vytřídili 1600 tun bioodpadu, letos má město svezeno zatím 740 tun. Bioodpad vozí do kompostárny.

Zájem o odvoz bioodpadu roste také v Bohumíně na Karvinsku. "Zatímco na začátku si odvoz biopopelnic přímo ze zahrádky objednalo 40 lidí, teď už je svážíme od více než 300 domkařů. V roce 2011, kdy se se sběrem bioodpadu díky vzniku nové kompostárny začalo, se v Bohumíně vytřídilo 633 tun zeleného odpadu, o rok později 830 tun a vloni to už bylo 1239 tun," uvedla bohumínská mluvčí Lucie Kolková.

Lidé v Bohumíně dostanou zdarma půjčenou speciální nádobu o obsahu 240 litrů, která má odvodňovací mřížku. Za odvoz bioodpadu zaplatí 816 korun. "Pokud se domkaři zapojí do kampaně Chovám se ekologicky, získají slevu ve výši 500 korun," doplnila Kolková.

V Novém Jičíně mohou lidé bioodpad odložit ve dvou sběrných dvorech, 18 kovových vanách rozmístěných zejména u zahrádkářských osad a v ulicích je i 182 hnědých nádob. Jejich počet město oproti loňsku mírně navýšilo. "Problémy s přetěžováním nádob přetrvávají, proto chce Nový Jičín do budoucna zvýšit četnost vývozu sběrných nádob. Zatím to děláme dvakrát týdně, ale uvažujeme o četnosti třikrát nebo i víckrát za týden," uvedla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

V roce 2014 lidé ve městě vytřídili 1409 tun bioodpadu, loni 1206 tun. Podle Machkové bylo loni bioodpadu méně kvůli extrémnímu suchu, kdy se tráva nemusela tak často sekat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist