https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oba-orly-morske-na-tachovsku-zabil-karbofuran-potvrdila-pitva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oba orly mořské na Tachovsku zabil karbofuran, potvrdila pitva

9.2.2017 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Orel mořský nalezený nedaleko otrávené lišky.
Orel mořský nalezený nedaleko otrávené lišky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Koncem roku 2016 byli na Tachovsku v blízkosti obce Hoštka nalezeni dva uhynulí orli mořští. Jeden z nich ležel vedle mrtvé, částečně sežrané lišky. Kvůli podezření na otravu nahlásila Správa CHKO Český les případ Policii ČR, která zvířata zaslala Státnímu veterinárnímu ústavu. Jak včera informovala Agentura ochrany přírody a krajiny, pitva prokázala u všech tří zvířat otravu nebezpečným jedem – karbofuranem. Orli zahynuli pravděpodobně po pozření již dříve otrávené lišky.
 

„Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. Každoročně jsou jím u nás otráveny stovky zvířat, zejména dravců, vyder a kun," vysvětluje Milena Prokopová ze Správy CHKO Český les. V krajině totiž někdo klade otrávené návnady, granule, maso, vnitřnosti či části mrtvých zvířat. "Karbofuran je vysoce toxická látka a k smrtelné otravě stačí i nepatrné množství. Běžnou kachnu divokou může zabít už 0,5 mg karbofuranu, člověka pouhá čtvrtina čajové lžičky,“ dodává Milena Prokopová.

Přečtěte si článek Ministr Brabec se pustil do travičů volně žijících zvířat: je to nelidské a trestné

„Jeden z orlů nalezených na Tachovsku byl označen ornitologickým kroužkem. Díky tomu víme, že pocházel z hnízda nedaleko Mladé Boleslavi. Zde byl označen jako mládě 25. 5. 2014. V době úmrtí byl tedy starý necelé tři roky," říká Milena Prokopová.

Jen v loňském roce Česká společnost ornitologická zaevidovala 10 případů otrávených orlů. Na snímku druhý tachovský orel mořský.
Jen v loňském roce Česká společnost ornitologická zaevidovala 10 případů otrávených orlů. Na snímku druhý tachovský orel mořský.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Orli dosahují dospělosti mezi pátým a šestým rokem života. Uhynulý jedinec byl tedy teprve jakýmsi ptačím teenagerem, jehož krátký život ukončilo 18. 12. 2016 hodování na lišce otrávené karbofuranem. "Orel mořský přitom patří mezi kriticky ohrožené živočichy, u nás hnízdí jen stovka párů,“ říká Milena Prokopová.

Orli mořští byli silně pronásledováni už v 19. století a z některých oblastí Evropy zcela vymizeli. Teprve koncem 20. století se jejich početnost, zčásti díky reintrodukcím, začala opět zvyšovat. První pokus o opětovné hnízdění orlů v ČR byl zaznamenán v roce 1984 na Třeboňsku. Později v letech 1985–1989 byla početnost hnízdní populace orlů v ČR odhadována na 7–10 párů, v roce 2003 již na 25–30 párů, nyní se počty odhadují na 100 párů. Používání otrávených návnad, které se v poslední době objevuje stále častěji, může podle ochránců přírody tento potěšující nárůst rychle zvrátit.

Jen v loňském roce Česká společnost ornitologická zaevidovala 10 případů otrávených orlů. Pokud budeme počítat se 100 hnízdícími páry, tj. 200 ptáky, a průměrnou reprodukční úspěšností udávanou v našich podmínkách, tj. jedno vyvedené mládě na hnízdo, představuje 10 ptáků úbytek asi 5 % hnízdní populace ročně. Úhyny způsobené otrávenými návnadami jsou podle ochránců v rámci hnízdní populace ČR vysoké a mohou vážně ohrozit přežití těchto majestátních dravců v naší přírodě.

Mrtvého zvířete v přírodě se nedotýkejte, mohlo by být otrávené karbofuranem. Na snímku otrávený orel mořský.
Mrtvého zvířete v přírodě se nedotýkejte, mohlo by být otrávené karbofuranem. Na snímku otrávený orel mořský.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

A dodávají, že kladení návnad otrávených karbofuranem je velmi nebezpečná trestná činnost. Návnada může zabít nejen volně žijící nebo venčená domácí zvířata, jako jsou psi a kočky. Ohroženi jsou také všichni, kteří najdou návnadu nebo otrávené zvíře, protože k otravě může dojít i vdechnutím výparů nebo při dotyku s kůží.

Je proto důležité, aby se lidé při nálezu návnady či mrtvého zvířete nedotýkali. Zejména je potřeba dohlédnout na to, aby se ke zvířatům nedostaly děti. Důležité je také nepoškodit stopy na místě a podezřelý nález nahlásit Policii ČR nebo orgánům ochrany přírody. Kladení otrávených návnad je v rozporu s řadou zákonů - na ochranu veřejného zdraví, na ochranu zvířat proti týrání, přírody a krajiny, o myslivosti a dalšími.

Přečtěte si rozhovor se Zdeňkem Vermouzkem Karbofuran si oběti nevybírá. Používat ho jako jed na dravce je barbarství


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JH

Jana Hrdličková

9.2.2017 16:33
Jsem přesvědčená že je tráví jednoznačně myslivci.Nikomu jinému nevadí,jen myslivcům,mají zřejmě pocit,že by jim orel sežral víc,než oni s chutí roztřílejí.To je stále,,hrozí jim pokuta travičům atd,bla,bla ,bla a stejně nikdo nemá snahu viníka opravdu najít.Zřejmě ruka ruku myje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist