https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obama-mame-zodpovednost-za-budoucnost-planety-musime-jednat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obama: Máme zodpovědnost za budoucnost planety, musíme jednat

30.11.2015 13:17 | PAŘÍŽ (ČTK)
Americký prezident rovněž upozornil, že nečinnost by mohla způsobit uprchlickou vlnu, v níž by zoufalí lidé museli prchat z nejvíce postižených států
Americký prezident rovněž upozornil, že nečinnost by mohla způsobit uprchlickou vlnu, v níž by zoufalí lidé museli prchat z nejvíce postižených států
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Země světa musí na klimatickém summitu v Paříži ukázat své odhodlání bojovat se změnami klimatu, protože jsou odpovědné za budoucnost planety a za to, jak budou žít následující generace. Ve svém projevu ve francouzské metropoli to řekl americký prezident Barack Obama. Spojené státy si podle něj jsou vědomy toho, že velký díl zodpovědnosti za úspěch jednání nesou na svých bedrech, protože jsou druhým největším producentem skleníkových plynů na světě.
 

"Jsme první generace, která vážně pociťuje důsledky změn klimatu, a poslední, která ještě může běh událostí citelně ovlivnit," řekl v emotivním projevu Obama. Mimo jiné vykreslil před posluchači vizi budoucnosti v případě, že by se lídři k žádným zásadním činům neodhodlali. Podle něj by to znamenalo, že některé země by skončily pod hladinou oceánu, jiné by trpěly katastrofálními povodněmi, suchy a neúrodou.

Americký prezident rovněž upozornil, že nečinnost by mohla způsobit uprchlickou vlnu, v níž by zoufalí lidé museli prchat z nejvíce postižených států.

Podle Obamy je třeba, aby státy přišly s jasnými a ambiciózními závazky snižování emisí skleníkových plynů, které by se pravidelně aktualizovaly.

Jednotlivé země musejí dostat možnost, aby si v boji s klimatickými změnami zvolily svou vlastní cestu, uvedl na konferenci OSN v Paříži čínský prezident Si Ťin-pching. Podle něj právě zahájeným summitem úsilí zúčastněných zemí teprve začíná a zodpovědnost musejí převzít všichni, protože změny klimatu ohrožují celé lidstvo.

"Vyzývám všechny země, a ty rozvíjející se zvláště, aby přijaly větší zodpovědnost," uvedl čínský prezident. Zdůraznil ale také, že závazky na snižování emisí skleníkových plynů musí být rozděleny spravedlivě.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

30.11.2015 15:15
Je nutné si uvědomit, že Obama může povídat co chce... pokud by to mělo zatížit občany USA, kongres to nikdy neschválí.. stejně jako Kjoto.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist