Michal Štingl "> Občané Králova Dvora půjdou již pozítří k volebním urnám - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcane-kralova-dvora-pujdou-jiz-pozitri-k-volebnim-urnam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Děti Země - Centrum pro podporu občanů : Občané Králova Dvora půjdou již pozítří k volebním urnám

8. ledna 2004 | Děti Země - Centrum pro podporu občanů
Autor: Michal Štingl, tel: 602 592 155
Již tuto sobotu 10. ledna budou moci občané Králova Dvora, třetí nelidnatější obce na Berounsku, rozhodnout o stavbě kontroverzní míchárny maltových směsí. Bude to poprvé v historii obce, kdy se její obyvatelé mohou vyjádřit k dalšímu rozšiřování průmyslu, který vážně znehodnotil zdejší životní prostředí. Umístění uvnitř Berounské kotliny působí obtížné rozptylové podmínky a na čistotě ovzduší se zde po léta podepisovaly železárny, cementárna a silný automobilový provoz. Dálnice navíc necitlivě rozetla obec na dvě části a zcela oddělila přirozené centrum. K dalším zajímavostem patří, že půjde o vůbec první referendum ve Středočeském kraji.

Na hlasovacích lístkách jsou dvě otázky, na které voliči budou odpovídat ano/ne. Výsledkem vznikne odpověď, zda místní obyvatelstvo souhlasí či nesouhlasí s výstavbou maltárny společnosti Franken Maxit a závodů podobného typu. Druhá otázka pak zaváže vedení obce, aby případně výstavbě aktivně bránilo.
Vyhlašovatele referenda vedla k tomuto kroku obava o zhoršení životního prostředí. Doprava surovin a výrobků by znamenala, že denně bude desítkami těžkých nákladních automobilů postiženo nejméně tisíc obyvatel, kteří bydlí bezprostředně vedle komunikací, po kterých má být zásobování zajišťováno. Další znečištění ovzduší z dopravy a samotného provozu by mělo vliv na celou Berounskou kotlinu.

Smysl referenda vysvětluje hlavní vyhlašovatel Mgr. Josef Rozhoň: “Chceme, aby i průmyslová zóna měla svá pravidla a určité mantinely, neboť se nachází paradoxně uvnitř obce a prakticky ve všech směrech jsou obydlené čtvrti.” Nepřesvědčil jej ani argument zaměstnanosti. Uvažovaná kapacita maltárny je 24 pracovních míst, což nepředstavuje systémové řešení nezaměstnanosti regionu ani významný přínos pro téměř šestitisícový Králův Dvůr. “Nikdy v minulosti se nikdo v naší obci občanů neptal, zda souhlasí nebo nesouhlasí se stavbou jakéhokoliv závodu, nyní máme příležitost naprosto svobodně a nezávisle rozhodnout o dalším vývoji naší obce,” uzavírá Josef Rozhoň.

Závod by v případě realizace měl i dopady na širší okolí a zejména Chráněnou krajinnou oblast Český kras. “Roční spotřeba vápence ve výši 63 750 t bude získána z Velkolomu Čertovy schody, který se nachází uvnitř Chráněné krajinné oblasti. Český kras je těžbou enormně zatížen a v následujících letech musí dojít k zásadnímu omezení těžby vápenců a tedy i následného zpracování. Proto by v této oblasti již neměly vůbec vznikat další zpracovatelské kapacity,” vysvětlil tiskový mluvčí občanského sdružení Děti Země Michal Štingl, které vyhlášení referenda rovněž podporuje.
O aktuálních informacích budeme okamžitě informovat.


Tel: 602 592 155 (Michal Štingl), 723 623 238 (Jan Rovenský) E-mail: dz.beroun@seznam.cz



Příloha :
Určení věci, o níž se navrhuje rozhodnout referendem
Postup obce Králův Dvůr při výkonu samostatné působnosti ve věci umístění závodu pro výrobu maltových směsí v současně zastavěném území obce.
Termín konání referenda
Sobota 10.1.2004
Přesné znění otázek navržených k rozhodnutí referendem
1) Souhlasíte se stavbou závodu pro výrobu maltových směsí v současně zastavěném území obce Králův Dvůr? ANO/NE
2) Má obec Králův Dvůr při výkonu své samostatné působnosti využít všech zákonných prostředků, aby stavbě tohoto závodu na svém území zabránila (zejména z titulu schvalovatele územního plánu, účastníka správních řízení a vlastníka pozemků)? ANO/NE
Užitečné kontakty:

Jméno Funkce Telefon E-mail
Mgr. Karel Mencl Starosta obce Králův Dvůr 311 636 017 ou_kr.dvur@iol.cz
Jiří Huptych Zást.spol. Franken Maxit, s.r.o. 602 460 911
Mgr. Josef Rozhoň Člen Rady Obč. sdruž. Králova Dvora
311 636 373, 602 385 315 joro@centrum.cz
Jan Rovenský Odborný konzultant CEPO DZ 723 623 238 jan.rovensky@quick.cz


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist