https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obcanska-sdruzeni-nesouhlasi-s-uzemnim-planem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Občanská sdružení nesouhlasí s územním plánem

26.2.1999 09:00 | PRAHA (EkoList)
Hnutí SOS Praha, které sdružuje 23 občanských sdružení, tlumočilo vedení pražského magistrátu své výhrady k územnímu plánu hlavního města. 23. února se sešli tři zástupci SOS Praha s primátorem Janem Kaslem (ODS) a radním Zdeňkem Kovaříkem (ODS). Kritika územního plánu se soustřeďuje především na tři oblasti: řešení dopravy, suburbanizace krajových částí města a na zeleň a chráněné přírodní plochy.
 

"Dnes se zdůrazňuje především problém obchvatu. Občanská sdružení se snaží upozorniti na jiné závady územního plánu," řekl na tiskové konferenci Karel Čapek ze Společnosti Šáreckého údolí." Některé jeho body jsou velmi rozporuplné, až protiprávní. Například plánovaná zástavba na místě zahradnictví ve Stromovce, která je zvláště chráněným územím, svědčí o selhání státního orgánu." Občanská sdružení také spatřují velký problém v plánu rozvojových ploch, které mají být třikrát až čtyřikrát větší, něž odhad zájmu trhu a dochází ke zbytečnému plýtvání s krajinou. Plochy by podle sdružení měly být pouze jedenkrát až dvakrát vyšší.

"Nechceme působit pouze negativisticky. Máme zájem, aby Praha měla schválený územní plán, ale musí být dobrý a neobsahovat pro město škodlivé koncepce," poznamenal Karel Čapek. "Na této schůzce však nemohly být tyto konkrétní problémy řešeny, to je otázkou dalších jednání. Šlo především o to, abychom našli mechanizmus jednání a způsob komunikace," uvedl jeden z mluvčích Petr Štěpánek. Hnutí SOS udělalo dohodu o pravidelných schůzkách s primátorem jednou za čtvrt roku, na kterých by se mělo pokračovat v řešení problémů. Určení zástupci sdružení budou přizváni do komisí a výborů zastupitelů Prahy.

"Požadujeme také zveřejnění konzultačních dnů jednotlivých zastupitelů a zvýšení počtu úředních dnů z jednoho na dva. Primátor přislíbil, že podnikne kroky, aby naší žádosti vyhověl," poznamenal dále Štěpánek. Za největší úspěch sdružení považuje informační panely, které budou instalovány na Magistrátu. "Pražské matky by například jejich prostřednictvím chtěly informovat o ohrožující situaci v dopravě. Téměř ve všech případech je dávána přednost automobilům před chodci, neexistují zde žádné omezující prostředky pro individuální dopravu jako například v Německu," sdělila EkoListu další mluvčí Michaela Valentová.

Všichni mluvčí se shodli, že komunikace se stávajícím městským zastupitelstvem je podstatně lepší než s minulým. Hlasy občanských sdružení tak snad už nebudou považovány za vměšování neodborníků a bude na ně brán větší ohled.


reklama

 
Lucie Domonkošová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist