https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-mest-v-olomouckem-kraji-tridi-tisice-tun-bioodpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obyvatelé měst v Olomouckém kraji třídí tisíce tun bioodpadu

8.8.2016 10:31 | OLOMOUC (ČTK)
Obyvatelé měst Olomouckého kraje pomocí speciálních nádob ročně vytřídí už tisíce tun bioodpadu. Jeho selekce podle samospráv neměla výraznější pozitivní dopad na celkovou ekonomiku likvidace komunálního odpadu. Biologický odpad ale díky kompostování nekončí na nepovolených skládkách a nachází další uplatnění, shodují se radnice, které třídění bioodpadu zavedly před několika lety.
 

Například v Olomouci, kde byly první speciální nádoby na bioodpad rozmístěny v roce 2008, lidé loni vytřídili 3787 tun biodopadu, zatímco předloni to bylo 4024. V sousedním Prostějově radnice v roce 2014 evidovala 843 tun a loni 794 tun odevzdaného biodopadu. "Množství bioodpadu ze speciálních nádob má vzestupnou tendenci. Celková produkce bioodpadu z města ale kolísá v závislosti na klimatických podmínkách. Extrémně teplé a suché léto v posledních dvou letech způsobilo dočasný pokles hmotnosti bioodpadu," řekla ČTK mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Obyvatelé Olomouce můžou bioodpad odkládat do téměř 7000 nádob o objemu 240 litrů, které stojí u rodinných domů či menších bytových domů. Na sídlištích je pak dalších 78 biopopelnic o objemu 660 litrů. "Celkové náklady na nádoby činily zhruba 11 milionů korun. Část nákladů byla uhrazena z dotace," podotkla Štědrá.

Prostějovská radnice lidem zapůjčila 1340 speciálních popelnic na bioodpad a 700 kompostérů. "Dále se rozmístilo 50 nádob na bioodpad o objemu 770 litrů na sídliště a k bytovým domům. Necelou stovku popelnic si pak občané zakoupili sami," uvedla mluvčí magistrátu Jana Gáborová.

V Přerově byla v roce 2014 kvůli chystanému sběru bioodpadu postavena kompostárna s plánovou roční kapacitou 2500 tun odpadu. Poté byly ve městě postupně rozmístěny speciální kontejnery. "Loni jsme svezli do kompostárny 3500 tun bioodpadu, letos od ledna do června 1384 tun. S provozem jsme spokojeni, protože se snížilo množství odpadu na skládce. Navíc můžeme vydávat kompost pro potřeby města a občanů," řekla ČTK mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Gáborová upozornila, že na ekonomiku likvidace komunálního odpadu v Prostějově má zatím sběr bioodpadu malý dopad. "Množství tun směsného komunálního odpadu se snížilo minimálně. Pozitivní ovšem je, že bioodpad nekončí na černých skládkách například za zahradami domů a na skládce odpadu. Může se předat k dalšímu zpracování a využití," uvedla Gáborová.

Podle Štědré byly úspory zřejmé krátce po zahájení sběru biodopadu, protože klesla produkce směsného komunálního odpadu, jehož ukládaní na skládky vyjde dráž než likvidace biodopadu. Po zavedení sběru bioodpadu na celém území Olomouce se sice opět snížilo množství směsného komunálního odpadu, pokles ale není tak výrazný jako nárůst produkce bioodpadu. "Tento odpad totiž nebyl dříve evidenčně podchycen. Část ho končila na různých skládkách, pálila se či individuálně kompostovala. Nyní je pravidelně svážen a předáván ke zpracování na kompostárně, takže náklady vzrostly," uvedla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist