https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obyvatele-v-pohranici-liberecka-obtezuji-zarici-skleniky-v-polsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zářící skleníky v Polsku obtěžují obyvatele na Liberecku

16.2.2016 09:33 | LIBEREC (ČTK)
Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Suchana je to ale do budoucna velký problém - proi lidi i živočichy. Ilustrační obrázek
Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Suchana je to ale do budoucna velký problém - proi lidi i živočichy. Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obyvatele v příhraničních oblastech Liberecka obtěžují zářící skleníky v Polsku. Polská společnost Citronex vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów skleníky o rozloze deseti hektarů, kde pěstuje rajčata a okurky a plánuje další rozšíření. Už dnes ale podle měření astronomů svítí v noci skleníky podobně jako stotisícový Liberec. Na jednání s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (STAN) to řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.
 

Půta se snaží dosáhnout zastínění skleníků mimo jiné osobním jednáním s majitelem firmy, ale i cestou mezistátních dohod. Jednal o tom s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), oslovil velvyslance, chystá se za ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

Světlo skleníků je vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Obyvatele na Frýdlantsku a Hrádecku zatím jen obtěžuje. Podle Suchana je to ale do budoucna velký problém. Mizí podle něj v okolí živočišné druhy, především hmyz, který je nezbytnou součástí potravního řetězce řady živočichů. "Už teď byl zaznamenán třeba úbytek některých zpěvných ptáků," upozornil.

Přemíra světla je podle Suchana nebezpečná také pro člověka. "Jedině za tmy vzniká v našem těle melatonin a to je neúčinnější antioxidant," vysvětlil. Světelný smog může podle výzkumů odstartovat psychogenní onemocnění a zvýšit riziko civilizačních chorob, jako je rakovina či kardiovaskulární onemocnění.


Přečtěte si Martin Mašek: Polské skleníky září noční oblohou jako velké město

U elektrárny v Bogatyni už v 70. a 80. letech skleníky byly, firma Citronex ale zastaralé a nevyhovující objekty zbourala a vybudovala špičkové zařízení, které patří k nejmodernějším v Evropě. Rajčaty, okurkami a paprikami chce zásobovat nejen Polsko, ale také sousední Německo a Česko. Pro oblast, kde je vysoká nezaměstnanost, je podobný projekt přínosem. Jeden desetihektarový skleník zaměstná sto lidí, firma jich chce do tří let vybudovat deset, píše na svých internetových stránkách. "My rozhodně nechceme ten projekt zastavit, jen chceme skleníky zastínit," řekl ČTK náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný (Změna pro Liberecký kraj).

Podle hejtmana Půty chybí v Česku i Polsku legislativa, která by světelné znečištění regulovala. Firma Citronex tak nedělá nic nezákonného. "Rádi bychom uspořádali slyšení na toto téma v Evropském parlamentu, protože většinu znečištění obecně řeší evropská legislativa a možná, že i to světelné by mělo být tématem nějaké evropské směrnice," poznamenal Půta.

Přemíra světla z Polska ohrožuje i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě. Světelný smog je ale jen jedním z problémů, který zhoršuje vztahy na česko-polské hranici. S rozšiřující se těžbou hnědého uhlí v Turówě přicházejí na sousedním Frýdlantsku, Hrádecku a Chrastavsku o zdroje pitné vody, sama těžba obtěžuje okolí zejména prachem. K tomu by navíc mohlo Liberecko přijít v souvislosti s vypořádáním územních nároků Polska o pozemky o rozloze více než 120 hektarů. O všech těchto problémech jednal minulý týden hejtman s premiérem. "Shodli jsme se na tom, že obce a kraj si bez pomoci státu nemohou s tímto stavem poradit," dodal Půta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Leona Vacková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist