https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oceneni-dobry-skutek-pro-podyji-ziskal-byvaly-reditel-rakouskeho-narodniho-parku-thayatal-ludwig-schleritzko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ocenění Dobrý skutek pro Podyjí získal bývalý ředitel rakouského Národního parku Thayatal Ludwig Schleritzko

30.11.2017 01:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Ludwig Schleritzko byl v letech 2014–2017 ředitelem Správy národního parku Thayatal.
Ludwig Schleritzko byl v letech 2014–2017 ředitelem Správy národního parku Thayatal.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Národní park Thayatal
Ocenění Dobrý skutek pro Podyjí včera ve Znojmě obdržel bývalý ředitel rakouského Národního parku Thayatal Ludwig Schleritzko za podporu a prohlubování přeshraniční spolupráce obou institucí. Vedení Správy parku ocenilo i botanika Víta Grulicha za dlouhodobý přínos k poznání přírody území a Marka Venutu, který s přáteli a rodinou zvelebil okolí vstupu do Trauznického údolí. Lidé v internetovém hlasování pak nejvíce podpořili projekt učitelů a studentů znojemských základních škol. Správa parku letos na ocenění nominovala pět počinů. Uděluje ho od roku 2012.
 

Ludwig Schleritzko odešel po třech letech z vedení Národního parku Thayatal letos na jaře. „Od začátku svého působení se živě zajímal o dění na české straně hranice a chápal území obou národních parků jako nedělitelný celek. Podařilo se mu tak mezi námi vypěstovat ovzduší hluboké vzájemné úcty a důvěry. Zrodila se tak řada konkrétních společných projektů,“ uvedl ředitel Správy Národního parku Podyjí Tomáš Rothröckl. Ve funkčním období ředitele Schleritzka, který je nyní zemský rada dolnorakouské vlády, se podařilo například obhájit i Certifikát přeshraniční spolupráce chráněných území Federace EUROPARC nebo podepsat novou dohodu o společném přístupu ke správě přírodních hodnot Podyjí a Thayatalu.

Dalším oceněným je docent Masarykovy Univerzity Vít Grulich, který bádal na území dnešního národního parku už před pádem železné opony. Zásadně se podílel i na Oborovém dokumentu CHKO Podyjí, jež položil základy budoucího nejvyššího stupně ochrany této jedinečné lokality. „Do Podyjí přivedl stovky svých studentů. Po celou svoji kariéru navíc vystupuje jako jeho přítel a obhájce. Věřím, že při jeho častých návštěvách mu krajina jeho sympatie vrací,“ zdůraznila botanička Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Třetím oceněným se stal Marek Venuta. Spolu s rodinou a přáteli upravili nevzhledné místo u vstupu do Trauznického údolí mezi Popicemi a Konicemi u sochy Sv. Jana Nepomuckého a dlouhodobě se o něj začali starat. V době sucha například pravidelně zalévali strom na místě vysazený.

Veřejnost poslala v internetové anketě nejvíce hlasů (208 z celkových 562) vzdělávacímu projektu PřírUčKa: Příroda – Učebnice – Kamarádka. Těžištěm projektu je vlastní terénní práce žáků, tedy výuka praxí s důrazem na specifické hodnoty regionu. „Program vede žáky k tomu, aby opustili školní lavice a ověřili si získané teoretické vědomosti na praktických příkladech. Vážíme si toho, že se zúčastnění učitelé nebáli opustit bezpečí tabulí a učebnic, aby dětem ukázali pestrost reálného světa,“ vyzdvihla Reiterová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist