https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranari-bojuji-za-nemocne-stromy-v-tyrsovych-sadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochranáři bojují za nemocné stromy v Tyršových sadech

30.5.2016 11:41 | PARDUBICE (ČTK)
V Tyršových sadech v Pardubicích se městský obvod snaží o skácení tří nemocných stromů, které by mohly ohrozit chodce. Aktivisté je chtějí zachránit. Dokud se spor nevyřeší, bude jejich okolí ohraničené bezpečnostní páskou, což může trvat týdny či měsíce. ČTK to řekl starosta městského obvodu I. Jaroslav Menšík (ANO).
 

Vrba na dětském hřišti, lípa na promenádě a lípa u zámecké zdi jsou napadené dřevokaznými houbami, které dřeviny silně poškozují. "Z pohledu arboretisty je to vážné napadení stromu a je tam nebezpečí, že by se mohly zřítit na lidi, kteří půjdou kolem nebo sedí na lavičkách," řekl starosta.

Ochranáři by rádi zachovali alespoň torza stromů. "My se v Pardubicích dohadujeme o každý strom. Loni jsme se účastnili 60 řízení. Strom má různá stádia života, i tak může být hezký. Na západě si stromů váží víc," řekl ČTK Jan Linhart ze sdružení Zelená pro Pardubice.

Během úředního řízení se zjistilo, že v dutinách stromů žije páchník hnědý, což je ohrožený druh brouka. Aktivisté tak mají větší šanci, že své požadavky prosadí.

"Proti kácení jsme se odvolali. Magistrát rozhodnutí o kácení potvrdil. Už to vypadalo, že to projedeme, ale pak se tam objevil páchník a vzhledem k novým faktům to začal řešit krajský úřad," řekl Linhart.

Krajský úřad má na rozhodnutí 90 dní, lhůta již běží několik týdnů, rozhodnutí může potvrdit, nebo naopak zrušit. V tom případě bude znovu případné kácení řešit městský obvod.

Parkový komplex existuje od roku 1931, nákladnou revitalizaci sadů město dokončilo loni. Ochráncům přírody se již během přípravy projektu podařilo zachránit desítky stromů, původně se počítalo s masivnějším kácením.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist