https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-na-vysocine-se-snazi-zlepsit-podminky-pro-orly-morske
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci na Vysočině se snaží zlepšit podmínky pro orly mořské

10.2.2017 14:11 | JIHLAVA (ČTK)
Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují přes deset let.
Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují přes deset let.
Ornitologové se spolu s krajskými úředníky snaží zlepšit podmínky pro hnízdění orlů mořských na Vysočině. Na hnízda upozorňují lesníky, protože kvůli hlučným pracím by orli mohli hnízdo opustit. V porovnání s jinými kraji byla loni úspěšnost hnízdění orlů mořských na Vysočině jedna z nejnižších, proto je snaha se tomu více věnovat, řekl dnes Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické (ČSO).
 

Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují přes deset let. Vloni ochránci přírody v tomto kraji evidovali deset hnízd. "Ve většině lokalit, kde hnízdili v loňském roce, se ti ptáci zdržovali i v zimním období," uvedl Kodet.

U orlích hnízd by už touto dobou měl být klid, lesníci by neměli dělat žádné rušivé práce v okruhu alespoň 300 metrů. V pozdější fázi hnízdění, v květnu a červnu, je možné ochrannou zónu zmenšit. "Potom už orli nejsou tak citliví. Jejich vazba na hnízdo, když v něm jsou mláďata, je větší," uvedl Kodet.

Z loňských deseti hnízd se orlům podařilo vyvést mláďata ve čtyřech hnízdech. Ochránci opatřili kroužkem osm mláďat. Jinde orly při hnízdění vyrušili lidé a ve dvou hnízdech mláďata uhynula kvůli otravě karbofuranem. Tento jed dřív zemědělci používali k hubení škůdců, ale už je řadu let zakázán.

V Česku bylo podle Kodeta loni nalezeno 12 otrávených orlů mořských, z Vysočiny byly čtyři nálezy. Podle Kodeta není jisté, zda byly návnady určeny orlům nebo jiným druhům zvířat, orli je ale nacházejí rychle kvůli výbornému zraku. Dopadení travičů je obtížné. ČSO letos získá na dohledávání návnad i uhynulých zvířat prvního speciálně cvičeného psa. Mít ho bude od podzimu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist