https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-v-jaromeri-pecuji-o-popaleneho-samce-orlovce-ricniho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci v Jaroměři pečují o popáleného samce orlovce říčního

16.4.2016 14:20 | JAROMĚŘ (ČTK)
Pracovníci Záchranné stanice pro ohrožené a poraněné živočichy v Jaroměři na Náchodsku pečují o popáleného samce orlovce říčního. Dravec si nedaleko Chlumce nad Cidlinou na Královéhradecku zřejmě sedl na sloup vysokého napětí. ČTK to řekla Alice Janečková ze záchranné stanice.
 

"Má popálenou přes polovinu křídla, které mu postupně odumírá a o to křídlo přijde. Je to jedno z nejhorších zranění, se kterým bohužel nejde nic dělat, takže u nás na stanici zůstane natrvalo," řekla Janečková.

Podle ní už stanice v péči orlovce s podobně poraněným křídlem měla. "Oni loví kořist z vyvýšeného místa a často k tomu využívají i sloupy vysokého napětí," řekla Janečková. Orlovci, kteří se živí rybami, v této době přelétají přes území České republiky při migraci ze severní Afriky do severní Evropy. Pracovníci stanice orlovce krmí především pstruhy.

Lidé podle Janečkové začínají častěji do stanice přinášet mláďata, například zajíců. "Lidé mají zafixované, že se o ně musí samice neustále starat. Když najdou mládě na poli, tak si myslí, že ho musí zachránit, a přinesou nám ho, pak už ho není možné vrátit," řekla Janečková s tím, že každý týden jde o dva až tři podobné případy.

Pracovníci stanice také sledují handicapované čápy, kteří přímo na stanici zahnízdili. "Samice sedí na hnízdě, ale nechceme ji rušit, takže nevíme, zda už snesla vejde a kolik jich je," řekla Janečková.

Stanice pro handicapovaná zvířata v Jaroměři na Náchodsku je jediným podobným zařízením v Královéhradeckém kraji. Za rok ošetří zhruba 350 zvířat, více než polovinu z nich se podaří vrátit zpátky do přírody. Zařízení je součástí celostátní sítě záchranných stanic, jejichž činnost koordinuje Český svaz ochránců přírody.


reklama

 
Jakub Sochor
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist