https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-chteji-v-osn-prosadit-vseobecnou-deklaraci-prav-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřOchránci zvířat chtějí v OSN prosadit Všeobecnou deklaraci práv zvířat

14.2.2012 07:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Deklaraci práv zvířat podporuje i břitký porotce z talentových soutěží Simon Cowell.
Deklaraci práv zvířat podporuje i břitký porotce z talentových soutěží Simon Cowell.
Deset milionů podpisů. Takovou podporu se rozhodli ochránci zvířat získat pro Všeobecnou deklaraci práv zvířat. Tu chtějí předložit Organizaci spojených národů. Aktuálně se počet podpisů dostal přes dva miliony tři sta tisíc. Kampaň, kterou podporuje i břitký porotce z talentových soutěží Simon Cowell, začala před šesti lety.
 

„Jedinou možností, jak ovlivnit vlády, je ukázat, že se o věc zajímáte,“ říká ve videoklipu Simon Cowell. „A když se zajímáte a dáte to vědět někomu dalšímu, pak se podílíte na začátku hnutí. Pokud zůstanete zticha, vlády vás budou ignorovat.“

Pokud by deklaraci práv zvířat schválilo OSN, pak by se z dokumentu stal nezávazný soubor principů, podobně jako je tomu v případě Všeobecné deklarace lidských práv.

Kampaň nazvaná Záleží mi na zvířatech (Animals Matter to Me) vysvětluje potřebu deklarace tím, že i zvířata mohou trpět a cítit bolest. Podle ochránců zvířat ale v mnoha částech světa zvířata v důsledku úmyslného i neúmyslného týrání, neznalosti a zanedbávání zbytečně trpí.

Deklarace práv zvířat vychází mimo jiné z pochopení tzv. pěti svobod zvířat, které mají být člověku vodítkem při využívání zvířat. Člověk by měl svým chovaným zvířatům zajistit svobodu od hladu, žízně a podvýživy, svobodu od strachu a stresu, svobodu od fyzického a tepelného nepohodlí, svobodu od bolesti, zranění a onemocnění a za páté svobodu projevit přirozené chování. S tím souvisí i snížení počtu pokusných zvířat, snížení míry bolesti a utrpení a nahrazení zvířat jinými technologiemi.

Deklaraci navrhla v roce 2006 organizace World Society for the Protection of Animals. Kampaň podporují i další organizace chránící zvířata: American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Compassion in World Farming, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals a Humane Society of the United States. V Česku se ke kampani připojila Společnost pro zvířata, na jejíž stránkách se lze od konce ledna 2012 ke kampani připojit. Kampaň má i své mezinárodní stránky.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist