https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochrante-ocean-od-plastu-vyzyva-svetovy-den-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dnes je Světový den oceánů. Jeho letošní myšlenkou je ochrana před znečištěním plasty

8.6.2018 20:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle některých odhadů při rychlosti, s jakou vyhazujeme produkty z plastů – lahve, tašky a kelímky na jedno použití – bude do roku 2050 v oceánu více plastů než ryb.
Podle některých odhadů při rychlosti, s jakou vyhazujeme produkty z plastů – lahve, tašky a kelímky na jedno použití – bude do roku 2050 v oceánu více plastů než ryb.
Dnes je Světový den oceánů. Letos má heslo Zabraň znečištění plasty, podpoř zdraví oceánu. Oceány pokrývají 361,3 milionů kilometrů čtverečních, to je více než 70 % plochy Země. Podle dat OSN žije v oceánech 0,7 až jeden milion živočišných a rostlinných druhů a miliony bakterií a virů. Každý rok v oceánu končí více než 8 milionů tun plastů. Pro představu je to jakoby se do moře každou minutu vyklopil plný nákladní vůz plastového odpadu. Informuje o tom OSN.
 

Podle OSN se odhaduje, že při rychlosti, s jakou vyhazujeme produkty z plastů, bude do roku 2050 v oceánu více plastů než ryb. Podle posledních zpráv se drobné částečky mikroplastů nachází i na nejopuštěnějším bodu na Zemi, v tichomořské oblasti Point Nemo. Laboratorní analýza vzorků vody a sněhu, které nasbírala posádky lodi Greenpeace při své nedávné tříměsíční expedici u břehů Antarktidy, potvrdila přítomnost mikroplastových částeček a nebezpečných chemikálií.

Americký fotograf Chris Jordan ve své práci "Gyre" zachytil 2,4 milionu kusů plastu sesbíraných v Tichém oceánu. Hmotnost tohoto odpadu odpovídá plastovému smetí, které se dostává do světového oceánu každou hodinu.
Americký fotograf Chris Jordan ve své práci "Gyre" zachytil 2,4 milionu kusů plastu sesbíraných v Tichém oceánu. Hmotnost tohoto odpadu odpovídá plastovému smetí, které se dostává do světového oceánu každou hodinu.

Téměř všechny živé organismy na zemi jsou nějakým způsobem závislé na oceánech. Oceány mají důležitou úlohu v zachování klimatu a počasí, distribuci solární energie a pohlcování uhlíku. Pobřežní a mořská biodiverzita je pod stále větším tlakem. Oceány a mořské zdroje jsou velmi důležité pro obyvatelstvo pobřežních oblastí. Asi 40 % obyvatel světa žije ve vzdálenosti do 100 kilometrů od pobřeží a vystavuje pobřežní zdroje neudržitelné zátěži. I když nemáte oceán na dosah, ovlivňuje vzduch, který dýcháte, vodu, kterou pijete a potraviny, které jíte. 97 procent rybářů žije v rozvojových zemích a rybolov je jejich hlavním zdrojem obživy a příjmů.

Evropská komise začala znečištění oceánů plasty řešit. Podle ní obyvatelé Evropy každoročně vygenerují na 25 milionů tun plastového odpadu. K recyklaci se ale shromáždí jen necelých třicet procent. Ve snaze lépe chránit životní prostředí a omezit znečištění oceánů Evropská komise navrhla zákaz jednorázových plastových brček, nádobí i některých dalších plastových výrobků na jedno použití.

Světový den oceánů byl vyhlášen v roce 1992 na Konferenci OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiru. Poprvé se však začal slavit až v roce 2009. Při příležitosti Světového dne oceánů se po celém světě koná řada vzdělávacích akcí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist