https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/od-cervence-budou-v-berline-opet-k-videni-pandy-velke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Od července budou v Berlíně opět k vidění pandy velké

14.6.2017 09:15 | BERLÍN (ČTK)
Všechny pandy velké chované mimo území Číny zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie. / ilustrační foto
Všechny pandy velké chované mimo území Číny zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie. / ilustrační foto
Berlínská zoo bude moci od začátku července návštěvníky znovu lákat na zvířata, kterými se může pochlubit jen málokterá zoologická zahrada v Evropě. Už příští týden totiž do německé metropole dorazí zvláštním spojem z Čcheng-tu pár pand velkých. Čína ohrožené medvědovité šelmy do zahraničí pouze zapůjčuje. Zájem o ně má i pražská zoo.
 

Samička Meng-meng a její partner Tiao-čching do Berlína přiletí 24. června, oznámila Zoologická zahrada, která sídlí v západní části německé metropole. Připraven pro ně je zvláštní pavilon za milion eur (26 milionů Kč), který by měl být 5. července slavnostně otevřen za přítomnosti kancléřky Angely Merkelové a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Všechny pandy velké chované mimo území Číny zůstávají čínským majetkem. Peking je pouze zapůjčuje a patří mu také pandí mláďata, která se v zahraničí narodí. Po dosažení reprodukčního věku musí zpět na východ Asie.

Ve volné přírodě v současnosti žije zhruba 1800 jedinců pandy velké. Mezinárodní svaz na ochranu přírody loni pandu přeřadil z kategorie ohrožených druhů na seznam druhů zranitelných, tedy o kategorii níže.

Čína využívá tyto medvědovité šelmy v rámci diplomacie. Zvířata se tak dostanou do zoo jen v těch zemích, které mají s Čínou dobré vztahy. Před časem čínský prezident slíbil pandu například Finsku.

V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit v současnosti například zahrady ve Vídni, Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. V Berlíně měli pandu do roku 2012, kdy samec Pao-pao ve věku 34 let uhynul.

O pandy usiluje také pražská zoo. Podobu nové expozice, kterou pro ně připravila, představila minulý týden.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist