https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odborari-zustavaji-i-po-tripartite-ve-stavkove-pohotovosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odboráři zůstávají i po tripartitě ve stávkové pohotovosti

19.6.2001 18:06 | PRAHA (ČIA)
Jednání o průběhu a dopadech privatizace elektroenergetiky budou mezi vládou a odboráři dále pokračovat. S takovým výsledkem skončilo dnešní jednání tripartity. Podle místopředsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha však zůstávají pracovníci elektroenergetiky ve stávkové pohotovosti. Ministr sociálních věcí Vladimír Špidla však míní, že je současná situace od stávky velmi vzdálená.
 

Odborové svazy zaměstnanců elektroenergetiky vstoupily do stávkové pohotovosti v pondělí 18. června kvůli obavám z neúnosných sociálních dopadů privatizace české elektroenergetiky. Jejich lídr Jiří Kubíček dokonce pohrozil možností zastavení dodávek elektrického proudu. Dnešní jednání zástupců státu, zaměstnavatelů a odborů však žádné konkrétní řešení nepřineslo. "Ano, privatizace elektroenergetiky je závažným rozhodnutím, všechny problémy jsme probrali, nicméně budeme v jednáních dál pokračovat," komentoval Špidla.

Vláda zamýšlí prodat výrobce elektřiny - společnost ČEZ a regionální rozvodné společnosti jedinému investoru. "Privatizace musí zajistit konkurenceschopnost elektroenergetického odvětví, maximální výnos pro státní pokladnu, optimální ceny pro odběratele, liberalizaci trhu ale zároveň také co nejmenší dopady do ostatních odvětví," komentoval žádané výsledky privatizace ministr Špidla.

Podle odborů však dojde po liberalizaci trhu k rozsáhlému propuštění pracovníků v elektroenergetickém odvětví. Proto žádají po vládě sociální a rekvalifikační pomoc propouštěným.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist