https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odborne-uriznuti-nosorozciho-rohu-neni-tyrani-rikaji-veterinari-k-zakroku-ve-dvorske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborné uříznutí nosorožčího rohu není týrání, říkají veterináři k zákroku ve dvorské zoo

18.4.2017 10:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zoo Dvůr Králové v rámci bezpečnostních opatření začala svým nosorožcům odstraňovat rohovinu. Podle veterinářů to týrání není.
Zoo Dvůr Králové v rámci bezpečnostních opatření začala svým nosorožcům odstraňovat rohovinu. Podle veterinářů to týrání není.
V reakci na pytlácký útok na francouzskou zoo, při kterém bylo zabito mládě nosorožce, se dvorská zoo rozhodla postupně uřezat rohy všem svým nosorožcům. První roh byl odříznut samci Pamirovi. Kritici tohoto postupu kladli otázku, zda uříznutí rohu nemůže být vykládáno jako týrání zvířete. Ekolist.cz se s tímto dotazem obrátil na Státní veterinární správu ČR (SVS), která má mimo jiné dohlížet na to, aby chovaná zvířata netrpěla. Podle jejího vyjádření odrohování Pamira týrání není.
 

„Dle názoru SVS není odborně provedené odrohování týráním zvířete. Zvíře nepociťuje u tohoto zákroku bolest. Zmíněný úkon by se dal přirovnat například ke stříhání drápů, respektive nehtů. Nosorožec není životem bez rohu limitován či ohrožován na životě. Rohy jsou občas zkracovány i jiným zvířatům kvůli jejich bezpečnosti, například při přepravě. Rovněž v přírodě dochází k případům, kdy si zvířata rohy ulomí, nebo si je sama obrušují. Zkrácení rohu navíc není nevratné, neboť rohy nosorožcům dorůstají.“ Tak zní celé vyjádření Státní veterinární správy.

Ekolist.cz dotaz na týrání položil proto, že laický výklad zákona na ochranu zvířat proti týrání dává možnost různých interpretací. Zákon v paragrafu 4, odstavci 1, písmenu g), praví, že za týrání se považuje provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod.

Zoo ve Dvoře Králové k odrohování přistoupilo, protože podle ní je to účinné opatření, jak předejít pytláckému útoku a ochránit životy vzácných zvířat. Uvádí se, že cena rohu je na černém trhu 60 tisíc dolarů za kilogram. To je pro pytláky příliš velká motivace. "Pro nás rohovina žádnou cenu nemá, zato živá zvířata mají cenu nevyčíslitelnou," říká Jan Stejskal z dvorské zoo.

Přečtěte si článek Podle DSZ je uříznutí nosorožčích rohů neetické a pobuřující, podle ochránců je lepší nosorožec bez rohu, ale živý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist