https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornik-na-uhynu-ryb-u-bolelouce-mely-asi-podil-vysoke-teploty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborník: Na úhynu ryb u Bolelouce měly asi podíl vysoké teploty

13.6.2017 13:00 | OLOMOUC (ČTK)
Příčinou úhynu několika tisíc ryb v řece Moravě u obce Bolelouc byl zřejmě nedostatek kyslíku ve vodě, na jehož vzniku měly podíl vysoké teploty. / ilustrační foto
Příčinou úhynu několika tisíc ryb v řece Moravě u obce Bolelouc byl zřejmě nedostatek kyslíku ve vodě, na jehož vzniku měly podíl vysoké teploty. / ilustrační foto
Příčinou úhynu několika tisíc ryb v řece Moravě u obce Bolelouc na Olomoucku byl zřejmě nedostatek kyslíku ve vodě, na jehož vzniku měly podíl vysoké teploty. ČTK to ve středu řekl vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.
 

"Očekáváme výsledky rozborů a pak společně s Českou inspekcí životního prostředí stanovíme další postup. Když se ale dívám na výsledky šetření, průběh počasí a vývoj průtoku, tak dle mého názoru šlo o kyslíkový deficit způsobený několika faktory, a nemusí to být tak, že by do Moravy někdo vypustil jedovatou látku," uvedl Loyka.

Rozpustnost kyslíku ve vodě totiž podle Loyky klesá s rostoucí teplotou. Zároveň se ale zvyšuje spotřeba kyslíku rybami a vodními živočichy. "Stav, kdy v problematických úsecích toků nastane kritická situace po období teplotních rekordů, se začíná opakovat. Když se k tomu přidají vydatné lokální srážky, které se často ještě ohřejí na zpevněných plochách a vypláchnou kanály, je problém umocněn," řekl Loyka.

Úhyn ryb nad jezem v řece Moravě u obce Bolelouc byl hasičům a policistům nahlášen 5. června ráno. "Na hladině nebylo patrné žádné znečištění, přesto však na řece plavaly uhynulé ryby. Hasiči na šesti různých místech odebrali vzorky vody, které byly odeslány k rozboru do Chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Kvůli nízkým hodnotám kyslíku ve vodě hasiči snížili hladinu jezu, aby zvýšili průtok vody. Zároveň pomocí plovoucího čerpadla vodu v řece provzdušňovali. Na místo přijeli i policisté a pracovníci odboru životního prostředí olomoucké radnice. "Případem se policisté zabývají a veškeré okolnosti, souvislosti a příčiny úhynu ryb zjišťují," řekla ČTK policejní mluvčí Irena Urbánková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist