https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpad-z-dubrovniku-se-ma-vozit-na-skladku-vzdalenou-880-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpad z Dubrovníku se má vozit na skládku vzdálenou 880 kilometrů

26.12.2016 09:00 | ZÁHŘEB (ČTK)
Známé chorvatské letovisko Dubrovník řeší problém kam s odpadem, protože kapacita tamní skládky bude už brzy naplněná. Jak píše web jutarnji.hr, nabídlo pro příští rok dubrovnické radnici své služby městečko Gunja, jež disponuje jednou z nejmodernejších skládek v Chorvatsku. Jediný problém je v tom, že Gunja leží ve východní Slavonii, prakticky na druhém konci země. Po chorvatských silnicích by tak smetí muselo putovat 880 kilometrů.
 

Pokud by se převoz zkrátil přes Bosnu, byla by trasa asi o polovinu kratší, o této možnosti se ale podle všeho neuvažuje. Starosta Gunje Hrvoje Lucić ale ve vzdálenosti problém nevidí, podle jeho návrhu by totiž byla alespoň náležitě využita kapacita skládky, která byla obnovena z peněz státního ekologického fondu po předloňských katastrofálních záplavách, ale měla by se v roce 2018 každopádně uzavřít.

"Plánujeme, že z utržených peněz bychom opravili hřbitov Gunji, márnici v sousedních Šumanovcích nebo obnovili chodníky," říká Lucić o nápadu, který by jeho městečku mohl přinést zisk asi čtyři miliony kun (14,5 milionu korun). "Dubrovnická rada už náš návrh přijala, nyní jen čekáme na oficiální potvrzení, tvrdí starosta Gunje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist