https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadove-spolecnosti-quail-hrozi-pokuta-za-znecisteni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadové společnosti Quail hrozí pokuta za znečištění ovzduší

30.3.2017 03:00 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Desetinásobně až dvěstěnásobně vyšší hodnoty dioxinů než je limit v České republice zjistilo sdružení Arnika v provozu společnosti Quail, která v areálu Hůrka u Temelína na Českobudějovicku skladuje odpady. Firmě hrozí pokuta od České inspekce životního prostředí (ČIŽP), která s ní zahájí správní řízení. ČTK to včera řekli zástupci sdružení Arnika a ČIŽP. Společnost Quail informace o znečištění odmítá, na Arniku podala žalobu pro poškození dobrého jména k Městskému soudu v Prazem, řekla ČTK mluvčí firmy Kristina Jakubcová.
 

"Ukončili jsme kontrolu a zahájíme správní řízení. Byla tam zvýšená prašnost a neplnili podmínky krajského úřadu," řekl včera ČTK ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP České Budějovice Vladimír Jiráček. V podobných případech podle něj hrozí znečišťovateli pokuta v řádu desítek až stovek tisíc korun.

Quail podle Arniky využívá popílek ze spaloven. Míchá ho s jinými materiály, z nichž vyrábí směsi používané při revitalizaci lagun pro přepracování uranové rudy v Mydlovarech na Českobudějovicku. Arnika dnes zveřejnila studii analyzující znečištění zahrnující i těžké kovy v okolí společnosti Quail v Hůrce. Její autor Václav Mach udělal v září 2016 jeden odběr na třech místech poblíž areálu. Zjistil, že u řady znečišťujících látek byly hodnoty až dvěstěnásobně vyšší než v nezatížených lokalitách, byly podle něj na úrovni znečištění v Ústí nad Labem nebo v Ostravě.

"Quail přijímá popílky ze spaloven komunálního a nebezpečného odpadu. Z výsledků naší studie je zřejmé, že řada znečišťujících látek se v okolí tohoto zařízení vyskytuje v neobvykle vysokých hodnotách. S nejvyšší pravděpodobností je jejich zdrojem provoz v Hůrce u Temelína. V okolí není žádný jiný zdroj těchto látek, koncentrace se směrem od provozovny snižují a odnos prachu z areálu je dokumentován jak námi, tak Českou inspekcí životního prostředí, která s provozovnou zahájila správní řízení," řekla ČTK vedoucí českobudějovické pobočky sdružení Arnika Jitka Straková.

Krajský úřad v únoru rozhodl, že Quail nesmí přijímat ke zpracování popílky ze spaloven nebezpečných odpadů. Quail informace Arniky o znečištění odmítá. Jiná, loni zveřejněná studie Arniky, obsahuje podle Jakubcové chyby a stala se předmětem žaloby. "Důrazně se ohrazujeme proti opakovanému napadání ze strany spolku Arnika. Studie z roku 2016, kterou se Arnika snažila doložit znečištění jihočeského areálu Hůrka, je založena na chybně provedených a neověřitelných odběrech vzorků," řekla mluvčí.

Společnost má posudky od odborníků z Masarykovy univerzity v Brně a z ministerstva spravedlnosti. "Oba se shodli, že studie Arniky účelově manipuluje s daty a výsledky rozborů. Je založena na chybně provedených a neověřitelných odběrech vzorků. Jako když při měření délky použijete místo milimetrů celé metry," řekl ČTK jednatel firmy Quail Pavel Czinege.

Zástupci Arniky, která firmu Quail sleduje od roku 2005, uvedli, že v okolí Hůrky se z areálu při větším větru šířila do okolí oblaka prachu. Společnost podle ekologů teď zaslepí odtok z nádrže, kde byly nejvyšší koncentrace dioxinů. "Quail musí přijmout opatření, aby se snížila prašnost v areálu, což velice kvitujeme," řekla Straková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist