https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpady-v-praze-bez-vyhlasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpady v Praze bez vyhlášky

6.3.1998 14:06 | PRAHA (EkoList)
Akciová společnost Pražské služby zvítězila v konkurzu pražského magistrátu a získala tak licenci pro nakládání s odpadem v hlavním městě.
 

Podle nového zákona město rozhoduje o tom, která firma či které firmy se budou na hospodaření s komunálním odpadem na jeho území podílet a samo za nakládání se "svým" odpadem odpovídá. Zjednodušil se také vztah mezi občanem a městem. Občan platí za nakládání s odpady přímo obci. Odbor infrastruktury města Magistrátu hlavního města Prahy pod vedením ing. Petra Šulce připravil návrh nové vyhlášky o nakládání s odpadem na území hlavního města. Tento návrh měl být, podle slov Jitky Kluzové ze Šulcova odboru, předpisem, který by vymezoval povinnosti obce vůči občanům a naopak. Návrh vyhlášky ovšem pražské zastupitelstvo neschválilo.

"Vyhláška nerozlišuje obyvatele ve vztahu k tvorbě a nakládání s odpadem. Návrh finančně nezohledňuje ekologická hlediska, nepůsobí motivačně ke snižování objemu, ke třídění a recyklaci odpadů," říká k tomu stanovisko komunistických poslanců pražského zastupitelstva. Podle slov nezávislého poslance (dnes již ministra životního prostředí) Martina Bursíka jsou systémy sběru a separace odpadů ve světě účinné podle toho, jak jsou pro občana pohodlné. Pražská vyhláška však počítala s donáškovým způsobem, při němž musí lidé vyhledávat speciální kontejnery na odpad sami (jako je tomu dosud). Takový systém podle Martina Bursíka příliš nadějí na efektivitu nedává.

Absence vyhlášky nemění nic na tom, že se Praha o svůj odpad musí postarat. Od začátku roku tedy platí smlouva, podepsaná s Pražskými službami poté, co zvítězily 19. prosince v Magistrátem vyhlášeném konkursu. Dříve se o svoz odpadu v Praze dělilo několik firem, které měly odlišný způsob plateb za své služby a smlouvy s nimi podepisovali jednotliví majitelé objektů. Například Pražské služby nabízely několik velikostí popelnic a několik možností, jak často chtějí občané odpad vyvážet (od svozu dvakrát měsíčně až po svoz šestkrát do týdne).

Nyní je smluvním partnerem pro občany hlavní město Praha, a to muselo sehnat firmu, která se o odpady postará. Tou se pro hlavní město stala právě akciová společnost Pražské služby. Za komplexní servis budou Pražané platit 42 korun na osobu a měsíc. V této ceně se skrývá svoz tříděného i netříděného odpadu a sběr velkoobjemového odpadu. Nadto magistrát bude podle slov Jitky Kluzové z odboru infrastruktury města dotovat sběr nebezpečných odpadů, provoz městských sběrných dvorů a likvidaci černých skládek.

Systém sběru nebezpečných odpadů začne fungovat 1. dubna. V patnácti nejhustěji obydlených městských částech budou otevřeny stabilní sběrná místa pro nebezpečné odpady, v ostatních částech města budou přistavovány na některé dny v měsíci mobilní sběrny.


reklama

 
Pavel Štras, Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist