https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpady-z-cementarny-pry-konci-na-cerne-skladce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpady z cementárny prý končí na černé skládce

21.12.1998 16:30 | VRÁŽ/PRAHA (EkoList)
Podle Michala Štingla ekologické organizace Děti Země se společnost Českomoravský cement nestará řádně o odpad z probíhající modernizace cementárny v Králově Dvoře u Berouna. Podle podezření Dětí Země se s největší pravděpodobností ocitá na černé skládce v katastru obce Vráž na Berounsku. Odpadem se zaváží rokle, která je ve vlastnictví firmy pana Josefa Litowczyka. "Podle současného odpadového zákona může s odpady nakládat jen osoba, která k tomu má platné povolení. A to podle našich informací pan Litowczyk nemá," říká předseda Dětí Země Jindřich Petrlík.
 

Phillip Schepelmann

Philipp Schepelmann z Wuppertalského institutu. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

Plzeňská firma APB, která pro Českomoravský cement dopravu odpadů zajišťuje, tak podle názoru Dětí Země s největší pravděpodobností postupuje proti zákonu č. 125/1997 Sb., o odpadech. "Podali jsme podnět k prošetření celé události jak Okresnímu úřadu v Berouně, tak i České inspekci životního prostředí," říká Michal Štingl.

Podle něj ale z obliga není ani Českomoravský cement. "V dokumentaci k posuzování vlivu přestavby cementárny na životní prostředí výslovně uvádějí, že odpad z demolic i stavby bude do co největší míry recyklován a dokonce používán ku prospěchu regionu. Ve svém stanovisku z 15. 12. si totéž vymínilo i Ministerstvo životního prostředí," říká. "Máme obavu, že s dodržováním ostatních ustanovení dohod to bude obdobné," obávají se Děti Země.

Jak řekl EkoListu Philipp Schepelmann z Wuppertalského institutu, v Německu řešili podobné problémy v 60. a 70. letech. "Nepovažuji za příliš inteligentní opakovat stejné chyby. Navíc Evropská unie, kam chcete vstoupit, jde nyní naprosto opačným směrem - cestou udržitelného rozvoje," varuje Scheppelmann. "Česká republika ničí svoje vlastní bohatství. To je velice krátkozraké. ČR se chová jako rozvojová země."


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist