https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-lovu-velryb-polili-barvou-malou-morskou-vilu-v-kodani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci lovu velryb polili barvou Malou mořskou vílu v Kodani

31.5.2017 04:30 (ČTK)
Faerské úřady umožňují domorodcům v letním období nekomerční lov několika stovek velryb, především kulohlavců černých.
Faerské úřady umožňují domorodcům v letním období nekomerční lov několika stovek velryb, především kulohlavců černých.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Voodoo911 / Wikimedia Commons
Odpůrci lovu velryb včera potřísnili červenou barvou sochu Malé mořské víly v dánské metropoli Kodani. Podle deníku The Local o tom informovala dánská policie.
 

Ochránci přírody zanechali na chodníku před sochou nápis, v němž Dánsko vyzývají, aby chránilo velryby u pobřeží Faerských ostrovů.

Faerské úřady umožňují domorodcům v letním období nekomerční lov několika stovek velryb, především kulohlavců černých. Při něm ostrované v lodích kytovce obklíčí a naženou je do mělkých vod zálivu, kde jim přetnou páteř a nechají je vykrvácet. Maso a vnitřnosti si pak mezi sebou rozdělí. Tato tradice zvaná Grindadráp, při níž se mořská voda zbarví do ruda, sahá do 16. století.

V Dánsku, jehož jsou Faerské ostrovy součástí, je lov velryb zakázán. Ostrovy jsou ale autonomní provincií této evropské země a její právo masový lov kulohlavců černých v rámci staré tradice povoluje.

Představitelé dánské radnice polití sochy Malé mořské víly odsoudili. "Národní poklady, jako je tento, by měli lidé nechat na pokoji. Ať už se jedná o vandalismus nebo, o politicky motivovaný čin," prohlásil Carl Christian Ebbesen.

Bronzovou sochu dívky v životní velikosti (160 centimetrů) před 90 lety vytvořil dánský sochař Edvard Eriksen na počest hrdinky jedné z pohádek Hanse Christiana Andersena. Od té doby se zařadila mezi hlavní pamětihodnosti dánské metropole. Odhaduje se, že se na Malou mořskou vílu umístěnou na molu Langelinie v Kodani přijde podívat nejméně milion návštěvníků ročně.

Jako známý symbol je ovšem víla také častým terčem útoků vandalů. Byla mnohokrát poškozena, svržena, zbavena hlavy a ruky. Rovněž byla zahalena do muslimské burky na protest proti žádosti Turecka o členství v Evropské unii či postříkána červenou a zelenou barvou.

Ebbesen řekl, že by policie měla do budoucna zvážit lepší ochranu sochy. Jako jeden z prostředků navrhl instalaci videokamer.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist