https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odvolaci-soud-potvrdil-zakaz-pro-hnuti-duha-organizovat-na-sumave-blokadu-proti-tezbe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvolací soud potvrdil zákaz pro Hnutí Duha organizovat na Šumavě blokádu proti těžbě

6.1.2012 11:17 | PRAHA (Ekolist.cz)
Blokáda Šumavy 2011
Blokáda Šumavy 2011
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Krajský soud v Plzni potvrdil předběžné opatření Okresního soudu v Klatovech, který v červenci minulého roku zakázal Hnutí Duha organizovat blokádu těžby kůrovcem napadených stromů. Proti předběžnému opatření se Hnutí Duha hned odvolalo, Krajský soud nyní platnost předběžného opatření potvrdil. Podle parku je to důkaz, že aktivisté jednali celou dobu nezákonně. Podle Hnutí Duha se ale soud nezabýval obsahem sporu, jen potvrdil, že předběžné opatření bylo vydáno správně.
 

„Krajský soud v Plzni dal potvrzením předběžného opatření za pravdu Správě Národního parku Šumava,“ komentuje rozsudek Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Národního parku Šumava. „Soudní rozhodnutí je jen další důkaz toho, že aktivisté jednali celou dobu nezákonně.“

„Krajský soud v Plzni se nezabýval obsahem sporu o nezákonné kácení u Ptačího potoka. Pouze konstatoval, že klatovský okresní soud měl oprávnění k vydání předběžného opatření,“ komentuje výrok soudu Petr Machálek z Hnutí Duha. „Vydávat rozhodnutí odvolacího soudu jako potvrzení toho, že těžba byla legální, je překrucování informací“. Podle Petra Machálka o věcné podstatě sporu, totiž zda správa národního parku postupovala legálně, rozhodne Česká inspekce životního prostředí.

Soudce Lubomír Fiala, který odvolacímu soudu předsedal, nechtěl rozsudek komentovat. Odmítl se vyjádřit i k tomu, jak obě strany sporu jeho verdikt interpretují. Ekolist.cz požádal o interpretaci rozsudku právničku Terezu Snopkovou. Podle ní rozsudek pouze potvrzuje, že předběžné opatření bylo odůvodněné a že je třeba jej plnit. Odvolací soud ale neřeší, zda postup fyzických osob byl zákonný či nezákonný, nikoho neodsuzuje. V rozsudku je řečeno, že odvolací soud souhlasí se závěry rozhodnutí o předběžném opatření vydanými soudem prvního stupně, a že v odvolání podaném Hnutím Duha nejsou argumenty, které by vedly odvolací soud k tomu změnit názor. Soud potvrzuje, že byly důvody k tomu, aby bylo předběžné opatření vydáno. Uvádí, že z doložených dokumentů je zřejmé, že Hnutí Duha prostřednictvím fyzických osob bránilo správě parku realizovat povinnosti podle zákona o ochraně přírody a krajiny, zákona o majetku České republiky a lesního zákona. Tuto situaci bylo žádoucí řešit rychlou cestou, tj. předběžným opatřením podle občanského soudního řádu. Odvolací soud tedy svým usnesením potvrzuje postoj soudu prvního stupně.

Podle Hnutí Duha se po vydání předběžného opatření se Hnutí Duha do organizování blokády nezapojovalo
Podle Hnutí Duha se po vydání předběžného opatření se Hnutí Duha do organizování blokády nezapojovalo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Národní park také poukazuje na to, že se aktivisté předběžným opatřením neřídili. „Hnutí Duha výzvy neuposlechlo a její členové organizovali nezákonnou blokádu,“ tvrdí Pavel Pechoušek.

Blokádu Šumavy začali lidé z Hnutí Duha organizovat 15. července 2011, když na lokalitě Ptačí potok zaznamenali těžební zásahy proti kůrovci. Správa Národního parku Šumava následně podala podnět k vydání předběžného opatření. Po jeho vydání prohlásil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha, že zaměstnanci organizace, kteří blokádu organizovali, lokalitu opustili. Po dobu blokády však někteří členové Hnutí Duha na místě byli.

„To ano, ale předběžné opatření jsme respektovali. Nikdo z našich zaměstnanců či členů blokádu neorganizoval,“ komentuje přítomnost členů Petr Machálek. Na místě byl například člen Hnutí Duha Jaromír Bláha, jak ale tvrdí Machálek, poskytoval jen komentáře médiím a monitoroval průběh akce. „Organizování blokády po vydání předběžného opatření převzali lidé, kteří do Hnutí Duha nepatří, například Jan Piňos,“ říká Machálek.

V souvislosti s letní blokádou Šumavy padlo v minulosti i jiné rozhodnutí soudu, totiž že ukončení blokády v šumavském národním parku ze strany Policie ČR bylo nezákonné.


reklama

 
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist